Den všech maminek

<strong>Den všech maminek</strong>

Den matek se slaví na mnoha místech světa. Slaví se v různé dny a v České republice tento svátek připadá na druhou květnovou neděli.

V tento den vzdáváme poctu maminkám a mateřství. Obdobou tohoto svátku je Den otců, který se slaví vždy třetí neděli v červnu.

Historie

Podobné svátky existovaly po celém světě již v dávné historii. Ve starověkém Řecku se například slavil svátek matek a plodnosti, spojený s uctíváním pohanské bohyně Rhey – matky bohů.

V Anglii se v 16. století slavila Mateřská neděle nebo také Neděle matek. Tento svátek připadal na postní dobu před Velikonocemi.

Vznik Dne matek byl inspirován sociální aktivistkou a zakladatelkou hnutí Den matek Ann Reeves Jarvisovou. Po její smrti v roce 1905 v odkazu pokračovala její dcera Anna Marie Jarvisová a postarala se o to, aby byl Den matek uznávaným svátkem po celém světě. Poprvé byl veřejností slaven roku 1908.

V Československu byla propagátorkou tohoto svátku Alice Masaryková. Svátek se u nás začal slavit druhou květnovou neděli poprvé v roce 1923. Po druhé světové válce ho postupně zatlačily do pozadí oslavy Mezinárodního dne žen, který se slaví 8. března. V některých rodinách oslavy Dne matek přetrvaly. Naplno se k nám však vrátil po Sametové revoluci, roku 1989 a slavil se opět veřejně.

Dárky z lásky

Květinou a milou pozorností dáte mamince najevo svoji lásku k ní. Abyste měli co nejjednodušší výběr, máme pro vás několik tipů na skvělé dárky.

Maminky se rády zdobí, proto začneme u šperků, které vždy potěší.

Filigránsky vyvedený náhrdelník Květ života je osázený třpytivými zirkony. Do sady můžete také zakoupit náramek Květ života a pár náušnic Květ života, které jsou stejného provedení a společně vytváří perfektní sadu.

Milovnice perel nadchne perlový náhrdelník, skvostný náhrdelník ze sladkovodních perel a jadeitu nebo elastický perlový náramek ve třech pastelových odstínech.

Mezi šperky patří zajisté i náramkové hodinky, které každý outfit dotváří. Třídílná sada hodinek, náramku a hodinového pásku je vyrobená ve vzhledu růžového zlata a každou ženu ovine dechem luxusu.

Ženy, které milují stříbro v kombinaci se zlatem si zamilují nádherné hodinky, po obvodu zdobené kamínky.

Nechtěli bychom zapomenout na módní, avšak také velmi praktickou ozdobu, kterou je šátek či jemná šálka.

Co říkáte na tyto krásné kousky?

Šálky není vždy nutné nosit jen na krku, ale dokonale vypadají i na uchu kabelky nebo ve vlasech.

Když už jsme zmínili kabelky, pak bychom neměli zapomenout ani na ně. Je to každodenní dámský doplněk a je důležité mít k dispozici vždy několik různých kousků. Mezi oblíbené patří elegantní kabelka do ruky nebo kabelka Rozita přes rameno. Do kabelky pak patří i dokonalá peněženka z pravé kůže.

Sladké vyznání

Sladkosti patří mezi velmi oblíbené dárky. Koho by nepotěšila čokoládová nebo jiná sladká pozornost?

Vybrali jsme pro vás:

Ať již budete slavit Den matek doma nebo ve společnosti v restauraci, přejeme vám, aby to byly chvíle co nejlépe strávené a plné milých vzpomínek. Maminky si to rozhodně zaslouží.