Nejlepší recepty na grilování

Nejlepší recepty na grilování

Jídlo připravené na grilu téměř s jistotou zaručí spokojené strávníky. Vyzkoušejte naše recepty a připravte skvělou vepřovou krkovičku, ochucené brambory nebo grilovanou zeleninu.

Marinovaná vepřová krkovička

Ingredience

  • 150 ml oleje
  • 3 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžíce kečupu
  • 2 lžíce hořčice
  • 150 ml piva
  • 2 lžíce grilovacího koření
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička bílého mletého pepře
  • 3 lístky čerstvé bazalky
  • marinovaná vepřová krkovička

Postup marinování

  1. Omyjte a okapejte listy bazalky a nasekejte je na jemno.
  2. V misce smíchejte olej, sójovou omáčku a hořčici.
  3. Do misky přidejte nasekané listy bazalky, kečup a koření.
  4. Všechno důkladně promíchejte, pak přilijte pivo.
  5. Plátky krkovičky omyjte a osušte.
  6. Připravte si větší uzavíratelnou misku, do které nalejete marinádu. Do marinády pak naložte maso, misku uzavřete a dejte do lednice.
  7. Maso v marinádě nechte v lednici odležet alespoň 4 hodiny, ideálně až 12 hodin.
  8. Z lednice marinované maso vytáhněte pár hodin dřív, aby na grilu neprošlo teplotním šokem.

Postup na grilu

  1. Gril rozpalte 35 minut předem, udržujte teplotu mezi 250–⁠⁠300 °C.
  2. Vytáhněte krkovičku z marinády a nechte ji okapat.
  3. Na rozpálený gril rozložte plátky krkovičky.
  4. Maso grilujte celkem 6–⁠⁠10 minut (podle tloušťky plátků). Nezapomeňte ho otáčet vhodnými kleštičkami a dobře propéct z obou stran.

Ochucené brambory

Ingredience

  • 12–15 nových brambor
  • lisovaný česnek z 5 stroužků
  • červený pepř
  • mletá paprika
  • sůl
  • olivový olej
  • alobal

Postup

  1. Brambory umyjte a osušte.
  2. Každou bramboru několikrát nakrojte cca do ¾ hloubky.
  3. V misce smíchejte olivový olej se solí, pepřem, paprikou a lisovaným česnekem.
  4. Vzniklou směs naneste na brambory a zabalte je do alobalu.
  5. Brambory grilujte přibližně 35 minut při teplotě 150 °C (ne víc).

Grilovaná zelenina – lilek, cuketa a paprika

Ingredience

  • několik červených paprik
  • 1 cuketa
  • 1 lilek
  • sůl
  • pepř
  • řepkový olej

Postup

  1. Papriky zbavíme jádřinců a rozkrájíme na několik plátků.
  2. Lilek a cuketu nakrájíme na plátky silné přibližně 0,5 cm.
  3. Každý plátek potřete olejem, opepřete a osolte podle chuti.
  4. Zeleninu nechte chvíli odpočinout, aby díky soli pustila menší množství vody a lépe se propekla.
  5. Plátky pokládejte na gril rozpálený na teplotu 230–320 stupňů.
  6. Každou stranu grilujte 4–6 minut.

Tip na závěr: Udržujte grilovací mřížku čistou pomocí vhodného kartáče. Pro bezpečnou manipulaci při práci s jídlem na grilu použijte grilovací náčiní.