Nejlepší recepty na grilování
Jídlo připravené na grilu téměř s jistotou zaručí spokojené strávníky. Vyzkoušejte naše recepty a připravte skvělou vepřovou krkovičku, ochucené brambory nebo grilovanou zeleninu.
Marinovaná vepřová krkovička
Ingredience
- 150 ml oleje
- 3 lžičky sójové omáčky
- 1 lžíce kečupu
- 2 lžíce hořčice
- 150 ml piva
- 2 lžíce grilovacího koření
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička bílého mletého pepře
- 3 lístky čerstvé bazalky
- marinovaná vepřová krkovička
Postup marinování
- Omyjte a okapejte listy bazalky a nasekejte je na jemno.
- V misce smíchejte olej, sójovou omáčku a hořčici.
- Do misky přidejte nasekané listy bazalky, kečup a koření.
- Všechno důkladně promíchejte, pak přilijte pivo.
- Plátky krkovičky omyjte a osušte.
- Připravte si větší uzavíratelnou misku, do které nalejete marinádu. Do marinády pak naložte maso, misku uzavřete a dejte do lednice.
- Maso v marinádě nechte v lednici odležet alespoň 4 hodiny, ideálně až 12 hodin.
- Z lednice marinované maso vytáhněte pár hodin dřív, aby na grilu neprošlo teplotním šokem.
Postup na grilu
- Gril rozpalte 35 minut předem, udržujte teplotu mezi 250–300 °C.
- Vytáhněte krkovičku z marinády a nechte ji okapat.
- Na rozpálený gril rozložte plátky krkovičky.
- Maso grilujte celkem 6–10 minut (podle tloušťky plátků). Nezapomeňte ho otáčet vhodnými kleštičkami a dobře propéct z obou stran.
Ochucené brambory
Ingredience
- 12–15 nových brambor
- lisovaný česnek z 5 stroužků
- červený pepř
- mletá paprika
- sůl
- olivový olej
- alobal
Postup
- Brambory umyjte a osušte.
- Každou bramboru několikrát nakrojte cca do ¾ hloubky.
- V misce smíchejte olivový olej se solí, pepřem, paprikou a lisovaným česnekem.
- Vzniklou směs naneste na brambory a zabalte je do alobalu.
- Brambory grilujte přibližně 35 minut při teplotě 150 °C (ne víc).
Grilovaná zelenina – lilek, cuketa a paprika
Ingredience
- několik červených paprik
- 1 cuketa
- 1 lilek
- sůl
- pepř
- řepkový olej
Postup
- Papriky zbavíme jádřinců a rozkrájíme na několik plátků.
- Lilek a cuketu nakrájíme na plátky silné přibližně 0,5 cm.
- Každý plátek potřete olejem, opepřete a osolte podle chuti.
- Zeleninu nechte chvíli odpočinout, aby díky soli pustila menší množství vody a lépe se propekla.
- Plátky pokládejte na gril rozpálený na teplotu 230–320 stupňů.
- Každou stranu grilujte 4–6 minut.
Tip na závěr: Udržujte grilovací mřížku čistou pomocí vhodného kartáče. Pro bezpečnou manipulaci při práci s jídlem na grilu použijte grilovací náčiní.