Nejlepší jahodové dorty, jaké jste jedli

Nejlepší jahodové dorty, jaké jste jedli

Jahod prý bude letos výrazně méně. Jejich úrodu poničily květnové noční mrazíky. Dobrou zprávou ale pro nás je, že vzhledem k vysoké konkurenci si jahodáři nemohou dovolit svou produkci příliš zdražit. Takže nějaké ty jahody se šlehačkou, jahodovou bublaninu nebo i trochu džemu na příští rok si určitě udělat zvládneme. Já jsem si pro Vás dnes připravila recepty na dva dorty, které u nás doma „frčí“ už spoustu let a nikdy neomrzí. Oba jsou velmi lehké a zdravé, skoro bych řekla, že „dietní“ 😊

 Nepečený jahodový dort z piškotů a smetany

Suroviny: 1 balení dětských piškotů, 3 velká balení zakysané smetany (cca 400 g), 3 vanilinové cukry, 500 g jahod, 1-2 lžíce pravého kakaa na posypání 

Postup: Balíček piškotů si rozdělte na dvě poloviny. Otevřete si zakysané smetany a do každé vmíchejte vanilinový cukr. Jahody omyjte, odřízněte stopky a nakrájejte šikovným pomocníkem.

Nyní můžete začít vrstvit. Na dno dortové formy naskládejte polovinu balíčku piškotů. Zalijte jednou zakysanou smetanou. Na smetanu poklaďte všechny nakrájené jahody. Následuje opět vrstva smetany a po ní druhá polovina piškotů. Jako poslední bude třetí smetana, kterou hezky uhladíte a posypete kakaem. Dort vložte do lednice na cca 4 až 6 hodin.

Náš tip: Nemusíte používat jednu velkou dortovou formu, vyzkoušejte moderní způsob servírování dezertů a udělejte každému jeho vlastní malý dortík. 8dílná souprava (6 kroužků a dvě pomůcky) Vám to umožní a Vy tak jistě sklidíte obdiv svých hostů 😊

Jahodový dort s jogurtem, šlehačkou a ricottou

Suroviny: na těsto: 3 vejce, 100 g cukru krupice, 150 ml bílého jogurtu, 200 g hladké mouky, 50 ml oleje, půl lžičky prášku do pečiva a 150 g jahod, na krém: 200 g šlehačky, 200 g ricotty, 3 lžíce cukru moučka, na dokončení: 150 g jahodového džemu, 150 g jahod a snítku máty.

Postup: Vejce vyšleháme s cukrem do pěny a zapracujeme do nich zlehka olej a jogurt. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těstem naplníme dortovou formu a rozložíme na něj pokrájené jahody. Pečeme asi na 160 stupňů přibližně 50 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.

Krém vyšleháme z ricotty, cukru a šlehačky, až bude hezky pevný. Pak potřeme vychladlý dort džemem, naneseme připravený krém a dozdobíme druhou částí jahod a mátovými lístky.

Náš tip: Při dokončení nemusíte krém natřít na dort v jedné vrstvě. Použijte sáček s ustřiženým rohem a vytvarujte na vršek dortu z ricotty se šlehačkou malé kulaté pusinky, jednu vedle druhé. Dort tak bude vypadat naprosto úžasně!

Jak se Vám líbily dnešní recepty? A jaké dobroty z jahod děláte doma Vy? Napište nám do komentářů a potěšte i ostatní čtenáře. Děkujeme!



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.