Jednoduché cviky pro uvolnění napětí v kloubech

Jednoduché cviky pro uvolnění napětí v kloubech

Správná rozcvička je základem pro posílení svalů kolem kloubů a proti bolesti kloubů. Vyzkoušejte naše tipy na cviky. Myslete na to, že žádný cvik nesmí bolet!

Nejprve zahřejte organismus

Udělejte 5 až 10 kroužků hlavou, rukama, kotníky, koleny, nohama a trupem.

Kroužky rameny

Stůjte vzpřímeně, ruce svěste podél těla. Zatáhněte bříško a zatlačte bradu dozadu. Pak začněte kroužit rameny směrem dopředu, udělejte 10 kroužků. Následně udělejte 10 kroužků směrem dozadu.

Rozpohybované boky

Postavte se z boku k židli a chyťte se jednou rukou opěrky. Lehce ohněte obě kolena, zatáhněte zádové svaly. Pak jednu nohu rozkmitejte dopředu a dozadu, cvičení 10x opakujte. Při cviku byste neměli ohýbat páteř a nevytáčet se do stran.

Kolena do stran

Lehněte si na záda a lehce pokrčte kolena. Rozpažte ruce, abyste získali rovnováhu a obě kolena pomalu položte na pravou stranu na podlahu. Nechte je tam 10 sekund a pak obě nohy vraťte do výchozí pozice. Následně obě kolena položte na podlahu na levou stranu. Pohyb zopakujte 5x na obě strany.

Procházky jako delší rozcvička

Procházka s holemi na nordic walking aktivuje vaše svalstvo a funguje jako prevence pro kolena a záda. Navíc se při procházce nadýcháte čerstvého vzduchu a třeba i prozkoumáte nová místa.

Jízda na kole v obýváku

Kloubům je prospěšná třeba i jízda na kole. Ale pokud kolo nemáte nebo je zrovna venku ošklivě, stačí mít po ruce rotoped, se kterým můžete cvičit v pohodlí domova.