Dívky na koštěti

<strong>Dívky na koštěti</strong>

Kdo z nás by neznal dívku na koštěti? Saxana je v našich krajích nejpopulárnější a nesympatičtější čarodějnice. Získala si srdce mnoha generací, a ještě si získá.

Dnešní článek však nebude tak zcela o hodných čarodějnicích…

Filipojakubská a Valpuržina noc

Každý rok v podvečer 30. dubna dochází na mnoha místech naší republiky k zvláštní zábavě – k pálení čarodějnic. Je to lidový zvyk spojený s pálením ohňů. V tento den se totiž slaví Beltain. Jedná se o původní keltský svátek, který oslavuje příchod jara, teplo a zrození. Je to protipól svátku Halloweenu. Pověsti hovoří o tom, že v tuto noc vládly nečisté a zlé síly větší mocí než kdy jindy. Lidé věřili, že v tuto noc je povětří plné čarodějnic letících na sabat. Čarodějnice se scházely na skalách, na skalních kamenech nebo jiných pustých místech. Na sletu tyto účastnice tancovaly, zpívaly a skákaly nejen přes oheň, ale i do něj.

Obzvlášť staré ženy byly podezřívány ze spojení s ďáblem a lidé se jich proto také báli a vyhýbali se jim. Na ochranu před čarodějnicemi se proto na vyvýšených místech zapalovaly ohně. Tento zvyk k nám dorazil pravděpodobně z Německa a postupem doby se z toho stalo „pálení čarodějnic“ tak, jak je známe dnes.

Dnes je z „pálení čarodějnic“ především společenská událost, kdy se schází dospělí a děti. Spíše, než ochrana před temnými silami se slaví konec zimy a příchod jara.

Večer pro vás

Pokud jste se rozhodli, že budete pořádat svoje soukromé „čarodějnice“ na zahradě, máme pro vás několik dobrých tipů.

Pálení čarodějnic přímo vybízí k opékání buřtů a k dalšímu pohoštění pod širým nebem.

Pro začátek prostřete na stůl ubrus, který skvěle odolá nepřízni počasí a je omyvatelný.

 Aby u potravin nedocházelo k rychlé zkáze a nehezkému osychání, je tu praktická sada 3 ks dóz s těsnicími víčky. Někdo se s chutí zakousne do buřtu tak, jak si ho přinese od ohně a jiný si tuto tábornickou pochoutku užije s jídelním servisem. V takovém případě můžete strávníkům nabídnout talíře s motivem slunečnic.

Protože budete mít v ohništi dostatek žhavého popela, můžete své hosty překvapit lahůdkou – pečenými bramborami. K tomu se skvěle hodí 2 vidličky na loupání brambor.

Čerstvé pečivo uložte do textilního košíku.

Jistě budete mít na výběr několik druhů nápojů. Právě proto jsme si pro vás připravili několik druhů skleniček či kelímků. Mezi populární patří sklenice s víčkem a brčkem, které vypadají trochu jako zavařovací. Máte však s nimi jistotu, že se k nápoji nedostane obtížný hmyz nebo nečistota. Skvělou volbou je sada džbánu a 4 pohárků. Díky odolnému plastu nehrozí, že je rozbijete.

Ostatní pohoštění přinesete pohodlně na podnosu z praktického bambusu.

Nyní, když máte připravené vše potřebné, je potřeba připravit i pohodlné sezení. Večery v tomto období bývají ještě chladné, a proto je důležité myslet na pohodlí. V našem obchodě nabízíme mnoho typů podsedáků. Co kdybyste se posadili třeba do trávy na vysoký a měkký podsedák v různých barvách? Když si pak přes ramena přehodíte hebkou flanelovou deku, nebude vám už nic chybět.

Užijte si tento večer tak, jak to máte rádi.