Na skvělý domácí vaječný koňak si připravte:
- 6 žloutků
- 2 plechovky Salka
- 2 vanilkové cukry
- 2 plechovky Tatry
- 0,25 dl rumu
Otevřeme si všechny plechovky. Žloutky v mixéru rozmixujeme s vanilkovým cukrem. Nyní pomalu přiléváme obě mléka a nakonec přidáme rum. Můžeme i rozmixovat. Z tohoto množství surovin uděláme zhruba dvě lahve slabšího vaječného koňaku o obsahu 0,7 l.
Pokud chcete mít vaječný koňak silnější, můžete množství rumu zdvojnásobit a použít celý půllitru. Vaječňák skladujeme v lednici a je vždy nejlepší zhruba po týdnu, když se v něm všechny chutě hezky rozleží. Ale není jednoduché tuto dobu vydržet bez ochutnávání 😊
Náš tip: Vaječný koňak může být i hezkým dárkem a milou pozorností například když jdete na návštěvu. Pokud doma neskladujete různé lahve a lahvičky, můžete si pořídit 4 sklenice s dekorativními kostkovanými víčky a před předáváním je ozdobit ještě červenou nebo bílou mašličkou.
Pro přípravu báječného domácího Baileys budete potřebovat:
Salko dáme vařit na dvě hodiny (v neotevřených plechovkách) do vodní lázně. Posledních třicet minut necháme jen mírně probublávat. Mandlový pudink uvaříme dle návodu, pouze vynecháme cukr. Salko i pudink necháme vychladnout a poté smícháme s mlékem, přidáme rum a vše pečlivě rozmícháme, případně rozmixujeme, stačí ručním mixérem.
Likér nalijeme do lahví a ideálně necháme týden rozležet. Uchováváme v lednici a podáváme vždy dobře vychlazený. Sílu i sladkost Baileys můžeme snadno upravit ubráním či přidáním rumu nebo Salka.
Náš tip: Můžeme si vyrobit i variantu bez alkoholu pro děti a podávat jej stylově horký se šlehačkou sypanou kakaem a v krásných hrníčkách s dekorem kočiček s perfektně sladěnou porcelánovou lžičkou.
Přejeme Vám dobrou chuť a příjemné zimní večery! Kolik takových likéru za večer vypijete?