Zdraví na talíři

Zdraví na talíři

Letos jsme tu sice už nějaké recepty na saláty měli, ale já si říkám, že zeleniny není nikdy dost, zvláště v našich končinách. Česká strava má, co se týká zdraví, určitě co dohánět. Naše kuchyně se té oficiálně nejzdravější – středomořské – bohužel ani neblíží. Máme zkrátka rádi tučné maso, smetanové omáčky a knedlíky. Když kuře, tak na paprice nebo grilované, a ani zdravý králík hutné smetaně neunikne. Dejme si tedy salát místo večeře alespoň obden, co říkáte?

JARNÍ SALÁT S DIJONSKOU ZÁLIVKOU

Když se řekne salát, spousta z nás si představí ten klasický, zelený, hlávkový. Proto jsem vybrala recept právě z něj. Připravte si rovnou dva, protože tenhle salát je vážně skvělý. Dále budete potřebovat dva svazky ředkviček, tedy asi dvacet kusů, jednu kedlubnu, jednu větší mrkev, několik jarních cibulek a česnek, ideálně medvědí, pokud ho neseženete, pak samozřejmě stačí klasický, asi dva větší stroužky. Na zálivku budete potřebovat dvě lžíce dijonské hořčice, špetku soli, špetku cukru, šťávu z čerstvého citronu a olivový olej.

Salát dobře omyjeme, odstředíme z něj vodu a natrháme jej na malé kousky. Přidáme omyté a na kolečka nakrájené ředkvičky, nasekanou jarní cibulku a stejně upravený medvědí česnek. Mrkev a kedlubnu nastrouháme na nudličky. Všechny připravené suroviny smícháme a dochutíme zálivkou. Po smíchání se zálivkou salát ihned podáváme. Pokud jej nebudeme hned konzumovat, ale připravujeme jej například ke grilování, pak zálivku necháme do poslední chvíle zvlášť. Jinak by salát povadnul a změknul.

NÁŠ TIP: Vyzkoušejte multifunkčního pomocníka, ve kterém můžete zeleninu omýt, nechat okapat i nakrájet. Na medvědí česnek a jiné zelené bylinky můžete zase použít praktickýmlýnek.

PRAVÝ ŘECKÝ SALÁT SE SÝREM FETA Mlýnek

Pokud chcete vyzkoušet zdravou středomořskou kuchyni, pak nejjednodušším způsobem je řecký salát. Připravte si asi půl kila zralých rajčat, podle velikosti jednu až dvě okurky, tři až čtyři různě barevné papriky, jednu až dvě červené cibule, hrst černých a hrst zelených oliv, asi čtvrt kila sýru feta (pokud si skutečně chcete dopřát autentický zážitek, nenahrazujte ho žádným jiným sýrem, použijte vždy originál fetu) a asi deci kvalitního olivového oleje, nejlépe panenského, lisovaného za studena.

Veškerou zeleninu omyjeme a nakrájíme na kousky, cibuli na kolečka nebo půlměsíčky. Vše smícháme v míse s olivovým olejem, přidáme olivy a sýr, který lze buď nakrájet na kostičky nebo nadrobit rukama.  K dochucení můžeme použít červený vinný ocet.

NÁŠ TIP: Salát je výborný i samotný jako lehká večeře, s opečenou bagetkou či toastem. Výborně chutná s bílým řeckým vínem Retsina.

Prozraďte nám do komentáře, kolikrát týdně večeříte salát?



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.