Zdravá smoothie nejen pro děti

Zdravá smoothie nejen pro děti

Hit posledních let – smoothie – není vlastně až taková novinka. Koktejly ze sezónního ovoce tady byly odjakživa. Ale změnilo se složení směrem ke zdravějším potravinám. Zmrzlinu nahradil nízkotučný jogurt, cukr zase med, stévie či agávový sirup a na ozdobu se místo kopečku šlehačky dávají oříšky, chia semínka případně ovesné vločky. Smoothie můžete dělat samozřejmě i bez mléčných výrobků pouze s vodou či ledem. A pro milovníky zeleniny jsou tu i smoothie špenátová, řepná, okurková, rajčatová, mrkvová a další.

Asi nejoblíbenějším druhem ovocem pro malé i velké je banán. Banán také slouží jako nejčastější základní surovina pro výrobu ovocného smoothie. Recept je velmi jednoduchý a můžete si jej libovolně přizpůsobovat podle své nálady. Tedy variovat jogurt s různými druhy mléka – sójové, mandlové apod. a také sladit podle chuti třtinovým cukrem, medem či různými rostlinnými sladidly.

Banánové smoothie

Na přípravu tohoto velmi oblíbeného druhu smoothie, které díky své vydatnosti nahradí svačinu, si připravte 2 banány, jeden bílý jogurt, lžíci medu a 4 kostky ledu. Vše postupně vložte do mixéru nebo speciálního smoothie makeru a rozmixujte. Pro ještě větší vydatnost můžete jeden banán nahradit předem namočenými semínky chia, lněnými či sezamovými semínky případně dalšími, která máte rádi. Ozdobit je můžete opět různými semínky či oříšky.

Smoothie z jablek a mrkve

Zeleninová smoothie jsou často kombinovaná s nějakým druhem ovoce. Zde se k mrkvím a okurkám přidávají pro lepší chuť ještě jablka. Na jednu dávku svěžího nápoje si připravte dvě nakrájené mrkve, půl salátové okurky a jedno šťavnaté jablko. Na zředění pak několik kostek ledu a minerální vodu. Rozmixované suroviny můžete dochutit například skořicí nebo muškátovým oříškem. Smoothie jsou báječným občerstvením také na různé dětské oslavy.Ježek na jednohubky

Svátky, narozeniny nebo Mezinárodní den dětí, to vše jsou příležitosti, kdy se děti mohou setkávat a bavit. Při přípravě pochoutek pamatujte na to, že dnešní děti mívají často různé alergie. Pokud jim budete chtít připravit jako občerstvení zdravá smoothie, pak raději vynechte všechny oříšky a upozorněte děti, ve kterých variantách jsou mléčné výrobky. I na laktózu je dnes mnoho dětí alergických.

Na dětské oslavy se nejlépe hodí svěží ovocná smoothie z různých druhů ovoce. Nejoblíbenější jsou banán a jahody případně sezónní lesní ovoce – maliny a borůvky. Náš tip: připravte několik různých druhů tedy jak mléčná, tak nemléčná a uvidíte, jak rychle budou tyto nápoje – svačinky mizet.

Už jste o těchto ovocných nápojích slyšeli nebo je to pro Vás opravdu novinka?



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.