Vysvědčení v historii

Vysvědčení v historii

Historie vysvědčení je poměrně mladá. Teprve před 233 lety, 6. prosince 1774, vešel na pokyn císařovny Marie Terezie v platnost Všeobecný školní řád. Tím byl položený základ modernímu vzdělávání, který je obecně vnímán jako zavedení povinné školní docházky.

Vysvědčení však žáci nedostávali každý půlrok, jako je tomu dnes, ale až na konci celé školní docházky ve 14 letech.

Na přelomu 19. a 20. století se dokonce rozdávaly tři různé typy vysvědčení. Žák, který dosáhl potřebného věku a dostatečných znalostí z náboženství, jazyka a počtů, získal propouštěcí vysvědčení. Pokud mu požadované vědomosti chyběly a jeho zlepšení se nejevilo reálně, dostal vysvědčení na odchodnou. Žáci, kteří přecházeli z obecné školy na střední pak dostali frekventační vysvědčení.

Po celou dobu školní docházky byli rodiče informováni o průběhu studia školními zprávami, v kterých byly jejich děti hodnoceny kantorem. Během školního roku obdrželi 4 takové zprávy, které museli podepsat.

V roce 1805 bylo vydáno Politické zřízení školské, tzv. Schulkodex, který stanovil, jak má v triviálních školách vypadat klasifikační stupnice. Prospěch žáka hodnotil učitel jako velmi dobrý, dobrý, prostřední nebo slabý. Docházka pak byla hodnocená jako velmi pilná, pilná nebo řídká. Chování žáka se hodnotilo jako velmi dobré, dobré, prostřední a školnímu řádu nepřiměřené.

Vysvědčení dnešní doby

Dnes se vysvědčení vydává žákům základních a středních škol dvakrát do roka – zpravidla poslední pracovní den v lednu pololetní vysvědčení (nebo také jen výpis z vysvědčení) a poslední červnový den.

S dětmi komunikujte a zachovejte chladnou hlavu

Vysvědčení je dokument tradičně spojený s emocemi dětí i rodičů. Abychom předešli zbytečně vypjatým chvílím, mají psychologové jednu zásadní radu – co nejvíce s dětmi komunikovat. Pro rodiče je důležité, aby věděli, co se ve škole děje a v den zúčtování nebyli překvapeni. Psychologové upozorňují také na to, aby rodiče nekladli na děti příliš vysoké nároky. Nejenom, že to nemá smysl, ale mnohdy právě nesmyslné požadavky rodičů děti zbytečně stresují a vedou k jejich strachu.

Velmi špatné jsou věty typu „Se špatným vysvědčením se domů nevracej!“ Ty se mohou v dětské hlavě uložit s tím, že pokud bude mít špatné známky, nebudou ho mít doma rádi.

Dárek za vysvědčení

Za dobré vysvědčení jsou děti doma oceňováni nějakým hmotným nebo peněžitým dárkem. Nejdoporučovanější jsou zážitkové dárky, ale pokud se rozhodnete pro hotovost nebo nějakou drobnost, máme pro vás několik tipů.

Obecně mezi oblíbené dárky patří puzzle. V našem e-shopu na vás čeká úchvatné panoramatické puzzle Benátek. Pořádek v třídění a přehled o jednotlivých dílkách vám přinese 6 praktických přihrádek ve tvaru puzzle. Pro opravdu velké skládačky je vhodná puzzle podložka, která rozdělanou práci bezpečně uchová.

Hry jsou mezi dětmi odjakživa oblíbené. Pokud se k nim přidají sourozenci, rodiče nebo babička s dědou, je tu zábava ne celé hodiny. Odpočinkovou hrou jsou skákací žáby, které vyskočí vždy, když je stisknete prstem.

Kdo dohodí nejlépe a dosáhne nejvyššího počtu bodů? Házecí hra s kroužky je jistota zábavy pro celou rodinu.

Tak jednoduchá, a tak návyková. Řeč je o hře s puky a pružné gumě. Při ní strávíte nejednu napínavou chvilku.

Kdo by neznal pexeso? Dřevěnou verzi, která něco vydrží si jistě oblíbíte.

Pro malé malíře máme báječnou sadu 48 kusů pastelek. Tolik výkresů se jen tak neuvidí.

U psaní a kreslení ještě chvilku zůstaneme. Kuličková pera ve tvaru květin a pero v podobě zajíce ohromí každého. Na každém psacím stole zaujmou.

Ti, kteří si rádi hrají na svém chytrém telefonu nebo tabletu uvítají pero pro dotykové obrazovky.

Drobná finanční hotovost?

Rozhodli jste školáka obdarovat menším obnosem peněz nebo drobností? I takový dárek si zaslouží nápaditý obal:

Pokud máte doma šetřílka, rozhodně mu uděláte radost pokladničkou, která peníze sama spočítá a celkovou ušetřenou sumu zobrazí na displeji.

Sladkosti k vysvědčení také patří

Vysvědčení je také spojováno se sladkostmi. Pokud nemáte právě namířeno do cukrárny, můžete připravit školákům něco na zub i doma.

Pokud se rozhodnete servírovat domácí zmrzlinový pohár, každého školáka potěší vtipný pohárek ve tvaru zmrzlinového kornoutu.