Vyrobte si originální svíčku

Vyrobte si originální svíčku

Vytvořte si romantickou atmosféru u večerního posezení díky vlastnoručně vytvořené svíčce! Nebo udělejte někomu radost originálním dárkem.

Který vosk vybrat?

Včelí vosk – je 100 % přírodní a medově voní. Je ale dražší, protože včelí vosk jsou prakticky plástve bez medu. Doporučujeme tento vosk využívat zřídka, abychom nezatěžovali přírodu.

Parafinový vosk – většina svíček v obchodech je vytvořena z bílého parafinového vosku. Přidává se do něj stearin, který zjednodušuje vyklápění z formy, zintenzivňuje barvu, nevytváří se díky němu kazy ve vosku a výsledná svíčka je tvrdší a pomaleji hoří.

Palmový vosk – je přírodní, déle hoří, dým ze svíčky je minimální. Ale zároveň není ekologický, protože se kvůli palmového oleji kácí obrovské plochy pralesů.

Sójový vosk – Nejlepší varianta vosku z přírodního obnovitelného zdroje. Vydrží hořet déle než svíčka z parafinu.

Tip: Dopředu se rozhodněte, jak má výsledná svíčka vypadat. Chcete svíčku bez obalu? Pak musíte vosk nalévat do formy, ze které ho pak ztvrdlý musíte vyklopit. Nechcete ztuhlý vosk nikam vyklápět? Zvolte „nádobu“, ve které to bude svíčce slušet.

Materiál a pomůcky

850 g vosku

žáruvzdorná nádoba na rozpouštění vosku, třeba starý hrnec

formy, do kterých budete nalévat roztopený vosk (sklenice, staré hrnečky, prázdné nádoby od svíček atd.)

stará vařečka na míchání vosku

několik kolíčků

několik knotů

zdobení na povrch svíčky (bylinky, květy, koření, třpytky, mušle)

vůně určené pro výrobu svíček

barviva určená pro výrobu svíček

Postup

  1. Do žáruvzdorné nádoby nasypejte vosk. Nádobu dejte do vodní lázně a začněte vosk rozpouštět. Promíchávejte vařečkou.
  2. Mezitím si připravte kolíčky, knoty a formy. Do forem umístěte doprostřed knoty ve svislé poloze. Části, které vyčnívají nad okraje forem přichyťte kolíčky, aby knoty zůstaly ve středu a nepadaly na bok.
  3. Až se vosk úplně rozpustí, odstavte nádobu z vodní lázně. Jakmile se vosk lehce ochladí, můžete přimíchat vonnou esenci a barvivo a důkladně promíchejte.
  4. Vosk nalejte do připravených forem nebo nádob. Nádoby podložte utěrkou, ať nejsou zespoda v kontaktu se studeným povrchem.
  5. Až vosk začne tuhnout, ozdobte vršky svíček květy, bylinkami, kořením nebo třeba třpytkami.
  6. Vosk do 24 hodin ztuhne úplně. Odstraňte kolíčky z knotů a hotovou svíčku vyklopte z formy, pokud jste se rozhodli ji mít bez obalu.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.