Vitamínová bomba jménem řepa

Vitamínová bomba jménem řepa

Nastalo podzimní období a znamená to jediné. Právě teď je ideální čas pro sklizeň červené řepy. S příchodem prvních mrazíků už by totiž bylo pozdě. Červená řepa pro svou specifickou zemitou chuť nepatří mezi nejoblíbenější druh zeleniny. Je ale důležité si uvědomit, že při správném ochucení a vhodné úpravě může být opravdu vynikající. A co víc, řepa je velmi zdravá.

Řepa obsahuje spoustu látek, které příznivě působí na náš organizmus. Najdeme v ní především vitamín B a C a karoten. Krom toho je také bohatá na vlákninu, cukry, bílkoviny a betanin. Zapomenout nesmíme ani na draslík, vápník, železo, sodík a hořčík. Díky všem těmto látkám řepa posiluje naši imunitu, pomáhá při trávení a zrychluje metabolismus. Co si z ní ale uvařit, aby nám opravdu chutnalo? Máme pro Vás dva naše oblíbené recepty!

Polévka z červené řepy

  • 4 červené řepy střední velikosti
  • 1 cibule
  • 2 větší mrkve
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 0,5 kg brambor
  • 1 l kuřecího vývaru
  • Tymián, rozmarýn, petržel
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • Pepř a sůl

Řepu a brambory oloupeme a nakrájíme na středně velké kousky. Cibuli nasekáme nadrobno, mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo. Celer nakrájíme na kolečka. V hrnci na oleji restujeme cibuli, celer a mrkev, dokud cibule nezměkne. Pak přidáme brambory, řepu a svazek bylinek (svázaných provázkem) a zalejeme vývarem a 250 ml vody. Necháme projít varem, poté na mírném plameni pod pokličkou asi hodinu vaříme, aby řepa změkla. Necháme trochu vychladnout a poté z polévky vyjmeme bylinky. Tyčovým mixérem rozmixujeme a ochutíme solí a pepřem. Podáváme ozdobené zakysanou smetanou.

Česnek

Rychlá pomazánka z červené řepy

  • 250 g pečené červené řepy (může být i vařená)
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g sekaných vlašských ořechů
  • 50 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • Pepř a sůl

Řepu nastrouháme a smícháme ji s ořechy, majonézou a jogurtem. Přidáme prolisované stroužky česneku a dochutíme solí a pepřem.

Stane se červená řepa Vaším oblíbeným jídlem? Nebo čím na podzim doplňujete vitamíny Vy?



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.