Vánoční cukroví a recept podle kuchařky M. Sandtnerové

<strong>Vánoční cukroví a recept podle kuchařky M. Sandtnerové</strong>

Vánoční svátky jsou obdobím plným radosti, příprav a lásky. Vůně cukroví provoní celý domov a navodí tu pravou atmosféru Vánoc. Kdo z nás nezná ten pocit, kdy se při pečení nemůže dočkat, a už chce ochutnat právě upečené cukroví ještě před Štědrým dnem? Tato tradice nás provází po staletí a připomíná nám nejen krásu Vánoc, ale i víru v jejich kouzlo.

Historie vánočního cukroví

Tradice pečení vánočního cukroví sahá až do 16. století. Tehdy ovšem mělo poněkud jinou podobu, než jakou známe dnes. Nezačali s ním křesťané, ale pohané, kteří věřili, že cukroví má ochranitelské schopnosti. Mělo chránit rodinu, zvířata a domácnost před temnými silami. Z těsta se vykrajovala různá zvířata jako symboly ochrany stáda, kolečka symbolizovala slunce a zajišťovala úrodu.

V minulosti se cukroví peklo zcela jinak. Cukr a mouka byly spíše vzácností, a tak první cukroví bylo tvořeno z medu a sušeného ovoce. Med byl velice důležitou surovinou, zejména při přípravě medových perníčků, které se u nás pekly už ve 13. století. Perníčky byly obvykle prvním cukrovím, které se připravovalo na svátky, protože potřebovaly čas, aby dostatečně změkly. Cukroví mělo i sociální rozměr – po upečení se rozdávalo mezi příbuzné a sousedy, aby bylo zajištěno, že štěstí a hojné úrodě nebude v rodině chybět.

100letý recept na linecké cukroví podle Sandtnerky

Sandtnerky byly vynikající kuchařské knihy, které napsala hvězda prvorepublikové gastronomie Marie Janků – Sandtnerová. Přinášíme Vám její recept linecké cukroví, který je bezmála 100 let starý, ale stále vynikající, chutný a poctivý.

Na přípravu lineckého cukroví budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 90 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 2 žloutky
  • špetku soli
  • půl lžičky nastrouhané citronové kůry
  • lžíci šťávy z citronu
  • rybízovou marmeládu, případně jinou kyselejší chuti

Postup

Přes sítko prosejte do mísy všechny suché ingredience (mouku a cukr). Přidejte špetku soli a citronovou kůru. Krátce vše promíchejte a přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutky a citronovou šťávu. Promíchejte dohromady tak, aby se žloutky trochu propojily se sypkými ingrediencemi a pak zpracujte těsto v misce rukou. Pokračujte, dokud nevytvoříte jednu velkou hrudku, pak ji ještě krátce propracujte už na stole nebo válu oběma rukama.

Vzniklý váleček těsta zabalte do potravinářské fólie nebo vložte do igelitového sáčku a nechejte odležet a ztuhnout. Těsto by mělo ležet v chladu nejméně dvě hodiny, ale lepší je 24 hodin.

Troubu předehřejte na 170° C.

Těsto vyndejte z chladničky a nechte čtvrt hodiny při pokojové teplotě odpočinout. Poté ho rozdělte zhruba na třetiny. Na pomoučeném vále vyválejte část těsta. Placka by měla být stejnoměrná a zhruba 5 mm vysoká. Vykrajujte požadované tvary a do poloviny kousků vykrojte ještě jejich prostředek.

Cukroví pečte na 170 °C cca 10 minut. Druhá a další várky budou hotové o něco rychleji. Upečené cukroví nechejte minutu odpočinout. Ztuhne a půjde lépe sejmout z pečicího papíru.

Vychladlé cukroví plňte marmeládou a uschovejte do krabice před nájezdníky, kteří by mu mohli ještě před Vánocemi přijít na chuť.

Cukroví z Magnet 3P

Ne každý však bude mít čas, chuť a možnost cukroví upéct. Mysleli jsme na vás i tentokrát a vybrali jsme pro vás cukrovinky, které se budou na vašem vánočním stole skvěle vyjímat, ale budou i skvěle chutnat.

To vše a mnoho dalších chutných sladkostí najdete zde. Už žádné těžké nákupy a složité pečení. Každou vaši objednávku doručíme na vaši adresu.

Ať už pečeme tradiční vanilkové rohlíčky, zkoušíme nové recepty nebo si pochutnáváme na zakoupeném cukroví, jde především o to, být spolu a užívat si tento krásný čas v roce.