Tipy na rychlé a chutné piknikové občerstvení
Vyzkoušejte ovocné špízy, parmezánové tyčinky a citronovou bábovku s mákem!
Barevné ovocné špízy
Ingredience:
jahody
kiwi
banán
kousek ananasu
kousek melounu
několik špejlí
Postup:
- Jahody omyjte a zbavte je stopek. Kiwi, banán a ananas oloupejte. Z melounu odkrojte slupku a vyndejte z něj pecky.
- Všechno ovoce nakrájejte na podobně velké čtverce/kolečka tak, abyste každý kus ovoce mohli pohodlně vložit do úst.
- Na každou špejli postupně napíchněte na střídačku několik kusů ovoce tak, abyste kousky ovoce zaplnili téměř celou délku špejle.
Rychlé parmezánové tyčinky
Ingredience:
Mořská sůl
Rozmačkaný stroužek česneku
Olivový olej 125 ml
Listové těsto 200 g
Parmezán 80 g
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- V míse smíchejte rozmačkaný česnek, sůl a olivový olej.
- Listové těsto vyválejte do obdélníkového tvaru.
- Těsto potřete vzniklou směsí z mísy a posypte parmezánem.
- Nožem těsto nakrájejte na přibližně 2 cm široké proužky.
- Každý vzniklý proužek několikrát zatočte do tvaru spirály.
- Zatočené pruhy těsta položte na plech vystlaný pečícím papírem.
- Pečte přibližně 5 až 8 minut. Tyčinky jsou hotové, jakmile se nafouknou a zezlátnou.
Citronová bábovka s mákem
Ingredience:
400 g hladké mouky
200 g cukru krupice
250 ml mléka
250 ml slunečnicového oleje
3 vejce
2 citrony
1 prášek do pečiva
4 lžíce máku
hrubá mouka na vysypání formy
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Přibližně 5 minut v míse šlehejte vejce s cukrem, až je vyšleháte do hustého krému.
- Z citronu oškrábejte kůru, dejte ale pozor, ať škrabete jen žlutou část kůry – bílá část bývá hořká. Z citronu vymačkejte šťávu.
- V další míse smíchejte olej, mléko, citronovou šťávu a kůru. Vzniknou směs slejte do mísy s vyšlehaným krémem a lehce promíchejte.
- Do směsi přisypte mouku, prášek do pečiva a mák a opět lehce promíchejte, aby se suroviny spojily.
- Těsto nalijte do olejem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku. Formu vložte do předehřáté trouby.
- Pečte přibližně 50 minut.