Rutin – důležitá přírodní látka pro lidské zdraví

<strong>Rutin – důležitá přírodní látka pro lidské zdraví</strong>

Rutin je bioflavonoid, přírodní látka, která se nachází v některých druzích ovoce, zeleniny a celozrnných obilovinách. Jedná se o důležitou složku v potravě, která má prokázané zdravotní přínosy pro lidský organismus.

Rutin je někdy označován jako vitamín P, což je termín, který byl historicky používán pro popis skupiny rostlinných sloučenin známých jako flavonoidy. Rutin patří do této skupiny díky svým antioxidačním vlastnostem a přínosům pro cévní zdraví. V minulosti byly flavonoidy, včetně rutinu, považovány za nezbytné pro lidské zdraví, podobně jako vitamíny, což vedlo k používání pojmu “vitamín P”. Ačkoli dnes tento termín není tak běžně používán, odkazuje na důležitou roli, kterou flavonoidy hrají v podpoře dobrého zdraví.

Jak nám rutin pomáhá?

Rutin působí jako silný antioxidant, což znamená, že pomáhá neutralizovat volné radikály v těle. Volné radikály jsou chemické sloučeniny, které mohou poškodit buňky a jsou spojeny s mnoha chorobami, včetně srdečních onemocnění a rakoviny. Rutin také pomáhá udržovat pružnost cév, což může snížit riziko vzniku křečových žil a hemoroidů.

Další důležitou vlastností rutinu je jeho schopnost působit protizánětlivě. To může být prospěšné pro lidi trpící zánětlivými onemocněními, jako je artritida, protože pomáhá snižovat otoky a bolest. Rutin také podporuje zdraví očí tím, že chrání sítnici před poškozením způsobeným oxidativním stresem, což může pomoci předcházet nebo zpomalit vývoj degenerativních očních onemocnění, jako je makulární degenerace.

Kromě toho může rutin pomoci v regulaci hladiny krevního cukru, což je obzvláště prospěšné pro osoby s diabetem typu 2, protože pomáhá zlepšit citlivost na inzulín a snížit riziko komplikací spojených s diabetem.

Rutin také významně zesiluje účinky vitamínu C.

Zdroje rutinu zahrnují jídla jako jsou jablka, citrusové plody, pohanka, fíky, zelený čaj a červené hroznové víno. Ačkoliv je možné získat ho přirozeně z potravin, v mnoha případech mohou být tablety s obsahem rutinu užitečné pro zajištění dostatečného příjmu. Zejména pak pro osoby s konkrétními zdravotními potřebami nebo pro ty, kteří se nemohou spolehnout na jeho obsah ve stravě.

Vzhledem k širokému spektru přínosů pro zdraví a jeho významné roli v ochraně proti mnoha onemocněním je rutin považován za důležitou součást vyvážené stravy a zdravého životního stylu.

Zdravotní přínosy pro každého

Posílení cév: Rutin pomáhá posilovat křehké krevní kapiláry a zvyšuje pružnost cév, což může být prospěšné pro osoby trpící křečovými žilami nebo hemoroidy.

Antioxidační účinky: Jako antioxidační látka pomáhá rutin chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály, což může snížit riziko vzniku některých chronických onemocnění, včetně srdečních chorob a některých druhů rakoviny.

Protizánětlivé vlastnosti: Rutin má protizánětlivé účinky, které mohou pomoci zmírnit příznaky spojené s artritidou, lupénkou a dalšími zánětlivými onemocněními.

Podpora zdravého zraku: Díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem může rutin také přispět k prevenci a léčbě některých očních onemocnění, jako je makulární degenerace.

Kdo by měl rutin užívat?

I když je rutin obecně považován za bezpečný pro většinu lidí, existují určité skupiny, které by mohly mít z jeho užívání zvláštní prospěch:

Osoby trpící křečovými žilami nebo hemoroidy: Díky své schopnosti posilovat a zlepšovat pružnost krevních cév může rutin pomoci zmírnit některé příznaky spojené s těmito stavy.

Osoby se zánětlivými onemocněními: Díky svým protizánětlivým vlastnostem může být rutin užitečný pro osoby trpícími onemocněními, jako je artritida.

Osoby s vysokým rizikem chronických onemocnění: Antioxidační účinky rutinu mohou poskytnout dodatečnou ochranu proti některým chronickým onemocněním.

Osoby s vysokou hodnotou LDL cholesterolu (tzv. zlý nebo špatný cholesterol): Rutin tento špatný cholesterol v těle snižuje.

RECUPLUS je značka, která naslouchá potřebám vašeho zdraví

Před časem jsme rozšířili svou nabídku začleněním vlastní kosmetiky značky RECUPLUS a na základě velkého ohlasu našich zákazníků nyní představujeme novou řadu produktů v oblasti podpory zdraví a prevence. Díky přímé spolupráci s renomovanými českými výrobci garantujeme produkty s optimálním složením a vysokou kvalitou, bez zbytečných prostředníků. Tyto produkty jsou odpovědí na vaše přání a potřeby. U RECUPLUS si ceníme toho nejcennějšího – vašeho zdraví.

Produkty RECUPLUS podporujících zdraví:

Vitamín D3

B-komplex

Vitamín C

Klouby

Imunita