Masové kuličky, banány i žampiony na gril!
Kromě receptů na grilování vepřové krkovičky, brambor a zeleniny vyzkoušejte i další recepty. Pokud chcete grilovat na terase, na balkoně nebo v bytě, pořiďte si stolní gril.
Špízy s masovými kuličkami
Ingredience:
400 g mletého hovězího masa
1 cibule
2 lžičky koření gyros
3 stroužky česneku
cherry rajčata
2 lžíce oleje
sůl podle chuti
Postup:
1. Cibuli nakrájejte najemno. Stroužky česneku prolisujte.
2. Mleté maso v míse smíchejte s cibulí, česnekem, trochou soli a kořením.
3. Ze vzniklé směsi vyválejte 20 kuliček a vložte je do osolené vařící vody. Když voda začne znova vřít, stáhněte hrnec z ohně a nechce kuličky 5 minut dojít. Pak je slijte.
4. Na kovové jehly postupně napichujte kuličky a cherry rajčata na přeskáčku.
5. Vzniklé špízy potřete olejem s gyros kořením.
6. Špízy položte na gril a pečte dozlatova.
Banány na grilu
Ingredience:
8 menších banánů
250 g mascarpone
2 lžičky rumu
2 lžíce cukru
půl lžičky mleté skořice
Postup:
1. V misce smíchejte rum, skořici a cukr, pak přidejte mascarpone. Ze směsi vznikne rumový krém.
2. Rozpalte gril na vysokou teplotu.
3. Na gril položte banány ve slupce.
4. Když začnou z jedné strany slupky hnědnout, použijte kleště na grilování a banány obraťte na druhou stranu.
5. Banány opékejte přibližně 10 až 12 minut (dokud nebudou slupky černé).
6. Pak banány oloupejte a servírujte na talířích společně s rumovým krémem.
Grilované žampiony
Ingredience:
10 větších žampionů v celku
10 lžic olivového oleje
4 stroužky česneku
2 lžičky sušeného tymiánu
špetka drceného kmínu
pepř a sůl podle chuti
Postup:
1. Do mísy nalijte olej a smíchejte v něm česnek nakrájený na plátky, drcený kmín a tymián. Podle chuti přidejte sůl a pepř.
2. Žampiony očistěte, odstraňte nožičky a vložte je do mísy se vzniklou marinádou.
3. Žampiony v marinádě pečlivě obalte.
4. Mísu s žampiony uzavřete a vložte ji na pár hodin (nebo přes noc) do lednice. Následně jsou žampiony připravené.
5. Žampiony na grilu potřete zbytkem marinády a opečte je dozlatova.