Jak si udržet zdraví po celý rok

<strong>Jak si udržet zdraví po celý rok</strong>

Být zdravý není samozřejmost, které by se nám dostávalo automaticky. O zdraví je potřeba pečovat správnou životosprávou a dobrým psychickým nastavením, protože fyzické zdraví jde ruku v ruce právě s lidskou psychikou.

Důležité tipy, jak si udržet psychické zdraví

  • Když se řekne správná životospráva, většinou si představíme takový jídelníček, který se skládá pouze ze zdravých potravin. Ano, měl by být složený ze zdravých potravin, ale z 80 %. Zbylých 20 % by mělo být takové jídlo, které vás potěší a opravdu si na něm pochutnáte bez výčitek. Může to být cokoliv: oblíbený zákusek, čokoláda, svíčková s knedlíky, chipsy nebo zmrzlina. Pokud dodržíte poměr zdravých a ostatních potravin, dostane vaše tělo to, co potřebuje. Důležité vitamíny, prvky a živiny a vaše psychika dostane potěšení v méně zdravých, ale zato oblíbených pochutinách.
    Na tyto méně zdravé, ale důležité chvíle si vyhraďte třeba jeden den v týdnu. Velmi důležité je pochutnávat si na těchto nezdravých potravinách bez výčitek. Je to totiž i velmi důležité pro naše fyzické zdraví.
  • Pohyb přímo souvisí s předešlým bodem. Pohyb a správný jídelníček jsou pro tělo velmi důležité aspekty dobrého zdraví. Při sportu totiž vyplavuje naše tělo endorfiny, které jsou hlavními výrobci dobré nálady.
  • Udržujte rodinné a přátelské vztahy. Snažte se vycházet s partnerem, se všemi členy rodiny i přáteli. Chovejte se tak, jak byste si přáli, aby se oni chovali k vám. Zajímejte se o ně, setkávejte se a podnikejte společné akce a telefonujte si, pokud se zrovna nemůžete vidět. Jejich i vaši mysl to rozhodně potěší.
  • Věnujte se koníčkům, zkoušejte nové věci, které vás budou bavit a naplňovat. Lenošit je pro organismus také důležité, ale nemělo by se to stát pravidelnou každodenní náplní. Navštěvujte kulturní a sportovní akce, upečte nový moučník, čtěte knihy, hrajte s blízkými různé deskové hry, najděte si vhodný online kurz, věnujte se sázení květin… Dělejte všechno, co vám přinese radost a uvolnění.
  • Zdravý spánek. Jeho nedostatek se na našem zdraví může rychle a negativně podepsat, stejně jako nezdravé stravování. Nevyspalý člověk je podrážděný, špatně se koncentruje a může vyvolávat deprese a úzkosti. Kromě jiného se také podílí na vzniku cukrovky, obezity, provokuje v těle zánětlivé procesy, napomáhá vzniku a rozvoji srdečních onemocnění a zvyšuje riziko mozkové mrtvice.
  • Zkuste si udržet úsměv aspoň tam, kde je to možné. V některých případech to sice není možné, ale zkuste se přemoct a hledat na všech situacích i to dobré. Nenechte se převálcovat špatnou náladou, protože ta vám zatmí celý den, i když je venku slunečno.

Pomocníci pro psychické i fyzické zdraví

V našem obchodě jsme pro vás tentokrát vybrali mnoho pomocníků, které jsou důležité pro vaši psychickou i zdravotní pohodu:

Pomocníci jsou od slova pomáhat. Naši pomocníci vám vždy výrazně uleví, přinesou příjemný pocit a tím zlepší náladu. To už za to stojí, co myslíte?