Cukroví na poslední chvíli

<strong>Cukroví na poslední chvíli</strong>

Možná jste napekli mnoho cukroví, ale neodolalo před nájezdem členů rodiny a v krabicích a dózách už se krčí jen pár kousků lineckého, rohlíčků nebo plněných ořechů. Nebo možná chcete ještě nějakou originální dobrotu navíc.

V každé rodině se předávají recepty na cukroví po generace. Každý z nás máme nějaký ten poklad v podobě receptu uložený a nedáme na něj dopustit.

Z těch polozapomenutých receptů jsme našli jeden, který se tváří jako kousek dobroty z řeznictví.

Ne, nelekejte se ničeho. Není to jitrnice nebo snad dokonce hovězí kližka na guláš. Je to tlačenka. A není ledajaká. Je sladká, chutná po čokoládě, ořeších, kokosu a voní rumem. Je to nepečené cukroví, které je hotové za chvilku a vypadá v řezu velmi zajímavě. Jeho mozaika nápadně připomíná tlačenku. Toto cukroví je vhodné k výrobě až těsně před Vánocemi.

Čokoládová tlačenka

Suroviny:

  • celé máslo 250 g (můžete nahradit Herou)
  • 1 vejce
  • 300 g na větší kousky rozlámaných piškotů
  • 170 g moučkového cukru
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • 2 polévkové lžíce kakaa holandského typu
  • 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
  • 1 hrst strouhaného kokosu na obalení

Postup:

Tuk rozpusťte na mírném plamenu. Sejměte z ohně a přidejte ostatní přísady, kromě kokosu. Z umíchané hmoty vyválejte válec podobný tlačence a obalte ho v kokosu. Zabalte ho do potravinářské fólie, nechte do druhého dne v chladu a poté krájejte na plátky.

Syrové vejce můžete nahradit dvěma lžícemi Salka.

Pomocníci pro pečení z Magnet 3 Pagen

Také dnes jsme pro vás vybrali pomocníky pro pečení, které jsou v tomto období velmi žádaní:

Jak uskladňovat nepečené cukroví

Nepečené cukroví se připravuje až těsně před Vánocemi. Kdo by také chtěl riskovat, že by se krém zkazil nebo máslo žluklo. Z tohoto důvodu používejte kvalitní suroviny s dlouhou trvanlivostí. Toto cukroví potřebuje ke skladování především chlad. Pokud se vám už nevejde do ledničky, můžete ho dát i na balkón nebo do chladného sklepa. Na talířek ho doplňujte po kouskách, protože dlouhodobé ponechání v teple mu hrozí roztečením a zkažením.