Pohodová kávička
Udělat si čas na příjemné posezení u kávy s rodinou či přáteli, něco dobrého si upéci a strávit pár hezkých momentů, to je radostí v každém ročním období. Jistě to máte rádi stejně, jako já. Po celodenním shonu nebo i o nabitém víkendu je vždy tak milé posedět si s blízkými lidmi, popovídat a prostě jen… být spolu.
Aby byl náš pocit domácí pohody dokonalý, chce to samozřejmě i zakousnout něco dobrého ke kávě či čaji. Nebudu vás dnes omračovat nějakým složitým moderním nebo cizokrajným receptem a uděláme si klasický český jablkový závin nebo chcete-li štrúdl.
Jablka jsou v našich končinách dostupná celoročně, a tak není problém je mít vždy po ruce. A i když bych vám mohla napsat několik receptů na domácí listové těsto, neudělám to. Protože i já velmi často sáhnu po tom kupovaném. Je to tak rychlé, a tak jednoduché. A o to víc se můžu „vyřádit“ na náplni.
Asi vám nemusím říkat, jak se dělá štrúdl. Když si koupíte již rozválené listové těsto, stačí jej poklást jablky, nastrouhanými na plátky, podle toho, jak jsou sladká, případně trochu osladit (pokud nechcete cukrem, můžete medem). Pak již jen hezky poprášit skořicí a případně přidat hrst rozinek či ořechů. Ale to bych ani nebyla já, abych vám nepřidala pár našich rad a tipů.
Jistě se vám také už stalo, že vám ze závinu vytekla jablečná šťáva, která na plechu, byť vyloženém praktickým pečicím papírem, rychle zčerná. Tomu lze zabránit, když pod vrstvu jablek podsypete trochu rozdrcených dětských piškotů. Ty šťávu spolehlivě vsáknou. Můžete je nahradit i obyčejnou strouhankou, ale co si budeme povídat, ta štrúdlu na chuti nepřidá, piškoty jsou prostě lepší.
Dalším mým tipem je naložit si rozinky a vyloupané vlašské ořechy na pár dní do rumu. Já mám dvě dózy s touto dobrotou v lednici vždy připravené. Štrúdl totiž děláme celoročně a už si ho bez ovoněných rozinek a ořechů neumíme představit.
Také vám doporučuji: skořicí na jablka nešetřete! Není jen výborná, ale je i velmi zdravá. Nevěřili byste, čemu všemu může skořice pomoci. Například podporuje funkci mozku, účinně bojuje proti bakteriím, virům a plísním, umí hlídat hladinu cukru v krvi, skvěle působí na zažívání, proti trombóze a umí udržet i čistý dech. Když prý denně sníme jednu lžičku skořice smíchanou se lžičkou medu, uděláme hodně pro své zdraví. Já to rozhodně vyzkouším.
Takže máme medem lehce oslazená nastrouhaná jablka, podsypaná rozdrcenými piškoty, ochucená voňavými rozinkami a ořechy a dostatečným množstvím skořice. Náplň zabalíme a štrúdl vložíme do formy. Pokud použijete speciální hranatou fólii, pak se nemusíte bát, že závin z formy nevyndáte. Fólie má totiž šikovná ouška, pomocí kterých jej snadno vyjmete.
Moje poslední rada je na servírování. Jistě jste už ochutnali nebo viděli podávat štrúdl s vanilkovou zmrzlinou. Je to skvělé, ale zmrzlinu nemáte asi pokaždé doma. Zato vanilkový pudink určitě ano. Uvařte polovinu pudinku s obvyklým množstvím mléka a vznikne vám báječný vanilkový krém. Ať již se šlehačkou nebo jen s krémem samotným bude teplý štrúdl chutnat prostě FANTASTICKY. Dobrou chuť!
Štrúdl patří k tradičním receptům. Jak ho připravujete Vy? Dáváte rozinky i ořechy?