Přivítejte podzim jídlem z dýně 3x jinak

Přivítejte podzim jídlem z dýně 3x jinak

Dýňová polévka, dezert a chutný nápoj: Využijte úrodu ze zahrádky na vynikající jídla, které si vás získají nezaměnitelnou chutí.

Dýňové pyré – základ každého receptu

Předtím, než se vrhnete na vaření, připravte si dostatečné množství dýňového pyré – to je totiž základem všech receptů.

Ingredience:

  • Dýně

Postup:

  1. Troubu zapněte na 180 stupňů a připravte si mixér.
  2. Překrojte dýni na polovinu a vyberte z ní jadérka.
  3. Vyložte dýni na plech a dejte ji péct do trouby.
  4. Průběžně ji kontrolujte a vyndejte, jakmile bude dýně vevnitř měkká na vpich vidličkou.
  5. Nechte dýni vychladnout a vyberte dužinu lžící.
  6. Dužinu dejte do mixéru a dobře rozmixujte.

Dýňová roláda s vaší oblíbenou náplní

Ingredience:

  • 90 g polohrubé mouky
  • ½ lžičky kypřícího prášku
  • lžička skořice
  • ½ lžičky strouhaného zázvoru
  • 3 vajíčka
  • 200 g krystalového cukru
  • 85 g dýňového pyré

Postup:

  1. Zapněte troubu na 190 stupňů.
  2. V misce smíchejte mouku, kypřící prášek a skořici.
  3. V druhé misce mixérem smíchejte vajíčka s krystalovým cukrem, dokud nevznikne jednotná vyšlehaná hmota.
  4. Následně do ní přidejte pyré a zázvor.
  5. Suché a tekuté suroviny spojte do jednoho těsta.
  6. Těsto rozprostřete rovnoměrně po celém plechu a dejte péct na 12 až 15 minut.
  7. Až bude těsto upečené, vyberte ho z plechu a srolujte do utěrky nebo papíru na pečení.
  8. Roládu naplňte svým oblíbeným krémem.

Dýňová polévka

Ingredience:

  • 600 g pyré
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 500 ml vývaru (zeleninový anebo kuřecí)
  • Sůl
  • Koření

Postup:

  1. Na pánvi orestujte cibuli a česnek dozlatova.
  2. Následně přilejte vývar a nechte převařit.
  3. Až se celá polévka převaří, přidejte pyré a pořádně rozmixujte.
  4. Nechte projít varem a odstavte polévku.
  5. Při podávání můžete vršek polévky dozdobit dýňovými semínky anebo zakysanou smetanou.

Dýňové latté jako ze známé kavárny

Ingredience:

  • 2-4 lžičky dýňového pyré (podle chuti)
  • 1 lžička skořice
  • Nastrouhaný zázvor
  • Nastrouhaný muškátový oříšek
  • Nastrouhané hřebíčky, příp. celé (před smícháním je ale trochu rozdrťte)
  • Sklenice mléka
  • Cukr
  • Oblíbená káva
  • Šlehačka

Postup:

  1. Připravte svou oblíbenou kávu a nalejte ji do vysoké sklenice.
  2. Všechno koření spolu smíchejte podle chuti.
  3. Dejte na sporák ohřát mléko a postupně do něj nasypte koření a pyré.
  4. Pořádně promíchejte, aby se mléko a ingredience spojili, přidejte cukr a odstavte ze sporáku. Mléko nesmíte vařit!
  5. Mléko přilejte skrz jemné sítko do kávy.
  6. Dozdobte šlehačkou.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.