Chladnější období se přihlásilo o slovo a s ním dochází i na změnu v šatníku. Dnes se zaměříme na módu pro zralé ženy. Podzimní móda pro tyto ženy by měla být pohodlná a zároveň i elegantní, přičemž je důležité brát v úvahu individuální vkus, tělesné […]
Letošní podzim je v počasí a teplotách velmi přívětivý. Jeho nedílnou součástí jsou Dušičky a většinou v této době je již sychravo, deštivo a celkově velmi nevlídně. Pokud tomu tak bude i letos, nemělo by nás to překvapit, protože podzim má na takové počasí nárok. […]
Vánoce jsou skoro za dveřmi nebo se k nim alespoň blíží. Už jen pár týdnů, které utečou rychleji, než bychom čekali a jsou tady. Jenomže v tu chvíli už bychom my, hospodyňky, měly mít všechno napečené.
Jízdní řád pro cukroví
Než se podíváme na skvělé pomocníky k pečení, měly bychom si, jako každý rok, ujasnit, které druhy cukroví se pečou mezi prvními a které naopak stačí upéct jako poslední.
Ideální doba pro pečení jsou víkendy a těsta můžete připravit už den dopředu. Je důležité, aby byla minimálně pár hodin uleželá.
Jako první se pečou 4 týdny před Vánoci perníčky. Je nutné, aby změkly. Kdo by je chtěl chroupat tvrdé? Budou tak mít dostatek času, aby se rozležely a změkly.
Tři týdny před Štědrým dnem se věnujte vanilkovým rohlíčkům, lineckému a pracnám. Také toto cukroví potřebuje dostatek času pro odležení. Linecké cukroví však ještě neslepujte, protože potřebuje také svůj čas. Čerstvě upečené je křehké a má tendenci se lámat.
V druhém adventním týdnu je ideální doba na plněné cukroví. Patří mezi ně ořechy a mnoho dalších plněných druhů, mezi které patří třeba išlské dortíky nebo modlitbičky a mušličky.
Tato doba přeje také slepování lineckého cukroví.
V týdnu před Vánoci se vrhněte na cukroví s krémem a nepečené cukroví. Teď už nastala doba pro máslové a pudinkové krémy. Že by se snad takové cukroví zkazilo, to se nemusíte bát. Patří všude mezi nejoblíbenější kousky a Silvestra se možná ani nedočká. Zcela zásadní však pro cukroví s krémovou náplní je, uchovávat ho v chladnu, aby vydrželo co nejdéle.
Jen pár dnů před Vánoci můžete udělat nepečené cukroví. Pokud byste ho dělali brzy, zbytečně by vysychalo a ztrácelo tak na chuti i kvalitě.
Když máte všechno cukroví napečené, je čas pustit se do Vánočky. Ta k těmto svátkům neodmyslitelně patří, stejně jako cukroví.
Pomoc z Magnetu je tady
Aby vám šla práce hezky od ruky, vybrali jsme pro vás pár pomocníků, díky kterým pečení hravě zvládnete:
Dnes bychom vám chtěli představit náš spřátelený web Astoreo, který kromě velké nabídky produktů pro domácnost nabízí i strojové vyšívání. Strojové výšivky jsou již nějakou dobu velkým hitem. Je to trvanlivější varianta k potisku, který je také velmi rozšířený, nicméně se velmi rychle může praním […]
Každý podzim se mj. věnujeme receptům, v kterých vévodí dýně. Nejinak tomu bude i nyní. Dýně je v podzimní kuchyni královna a jídla z ní připravená jsou nejen zdravá, ale i velice chutná. Připravili jsme si pro vás dva báječné recepty a pár pomocníků do […]
Od roku 2000 si Česká republika 28. září připomíná v rámci Dne české státnosti smrt svatého Václava, jednoho z prvních Přemyslovců. Ačkoliv kníže Václav vládl relativně krátce, přesto ho po jeho mučednické smrti obestřela aura ochránce a patrona země. Kníže Václav, který žil na počátku 10. století se stal jednou z nejvýznamnějších postav dějin českého státu. Zasadil se mj. o christianizaci českého státu a byl vzorem křesťanského panovníka, čímž silně přispěl k rozšíření víry v zemi.
Zakládal kostely a podporoval duchovní a do země dokonce povolal kněží z jiných zemí.
Dobová svědectví o Václavovi hovoří jako o osvětovém, morálním a zásadovém vládci, byť měl velmi mírumilovnou povahu. Přesto, pokud si to situace žádala, dokázal být nejen velmi rázný, ale i nekompromisní.
Kníže Václav byl zavražděn údajně 28. září roku 935 ve Staré Boleslavi bratrem Boleslavem. Podle historiků byla vražda vyústěním mocenských sporů mezi bratry.
Václavovy ostatky byly po třech letech převezeny a uloženy v rotundě sv. Víta a to se v tehdejší době rovnalo dnešní kanonizaci neboli svatořečení. Sochy českého patrona se nacházejí na Václavském náměstí, uvnitř Svatovítského chrámu a na Karlštejně. Vyobrazení svatého Václava zdobí dnes i dvacetikorunovou minci. Můžete si udělat výlet na tato místa nebo také do Staré Boleslavi, kde se vždy 28. září koná na jeho počest Národní svatováclavská pouť.
Pokud je pro vás takový výlet daleko, můžete kult příkladného panovníka svatého Václava oslavit i doma. Můžete si něco dobrého smlsnout, protože máme pro vás již upečené sladkosti, můžete také něco skvělého upéct či uvařit a pozvat své blízké a přátele.
Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv program tohoto volného dne, přejeme vám, abyste si ho užili v co nejlepší atmosféře. Není nutné za každou cenu bujaře oslavovat, ale o to, abyste si tento den užili i se svými milými co nejradostněji.
Podzimní rovnodennost a s ní i první podzimní den přichází každý rok v období od 21. – 24. září. Podzimní rovnodennost je den, kdy slunce při svém zdánlivém pohybu na obloze překračuje rovník a stáčí se k jižní polokouli. Právě tento okamžik je začátek každého podzimu. Den se […]
Kdo z nás by neznal čokoládu? Tato delikatesní pochoutka nás provází od dětství po celé generace. Tahle skvělá sladkost je tak výjimečná, že si zaslouží svůj svátek. Sotva se u nás najde někdo, kdo by ji neochutnal. Historie vzniku Mezinárodního dne čokolády ale není vůbec […]
Zavařování ovoce, zeleniny a hotových pokrmů je mezi hospodyňkami oblíbenou činností a u nás má dlouholetou tradici. Češi jsou v zavařování skuteční přeborníci a dokáží skvěle improvizovat.
K domácí konzervaci patří zavařovací sklenice a specifické víčko. Zcela zásadním se stal vynález gumového těsnění v roce 1880. Ještě předtím se však sklenice uzavíraly měchuřinou a převazovaly motouzem. Měchuřina po vyschnutí sklenici neprodyšně uzavřela. Na stejném principu bylo také založeno pozdější používání pergamenového papíru a celofánu. Ne vždy měly hospodyňky tyto věci po ruce, ale mohly použít také silný hedvábný papír namočený v nesvařeném mléce nebo povoskovaný papír. Často se pergamen nebo celofán potíraly vhodným lakem (šelakem) nebo bílkem, aby se zabránilo vysychání obsahu.
Jednou z metod bylo také parafinování marmelád a povidel ihned po jejich naplnění. Parafín se nejprve rozehřál a potom se na povrch marmelády nalila tenká vrstva. Tato procedura se opakovala ještě druhý den, aby se zajistilo, že povrch zůstane neprodyšný.
Možnosti zavařování
Možností, jak zavařovat je hned několik. Nejznámější a nejpoužívanější je zavařování v horké vodě. Zavařovat však můžeme i v tlakovém hrnci, v zavařovacím hrnci, v troubě, a to jak v klasické plynové, elektrické, tak v horkovzdušné a mikrovlnné. Možná vás překvapí, že zavařovat lze i v myčce.
Zavařování v troubě
V plynové nebo elektrické troubě zavařujeme především ovoce a zeleninu. Pro zavařování jiných potravin však tento způsob zavařování není příliš vhodný. Slyšeli jste ale o zavařování upečeného cukroví? Ne, legraci si opravdu neděláme. Pro tento způsob zavařování je velmi důležité, aby teplo v troubě bylo rovnoměrné.
Samotné zavařování je velmi jednoduché. Do vyššího plechu nalijeme horkou vodu do výšky 1 – 2 cm. Do něj postavíme zavíčkované sklenice s obsahem tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Mezi ně dáme jednu sklenici, ve které je pouze voda a teploměr. Plech se sklenicemi vložíme do spodní poloviny předehřáté trouby.
Plynovou nebo elektrickou troubu nastavíme na teplotu 120° C a cca 5 minut po vložení plechu se sklenicemi snížíme teplotu na 85 až 90° C. Celková doba zavařování pak závisí na konkrétním druhu ovoce či zeleniny: od 30 do 60 minut. Měkké ovoce a zelenina potřebuje k zavaření kratší dobu než tvrdší ovoce a zelenina. Záleží také na teplotě nálevu a množství sklenic.
Vodu v plechu během zavařování doplňujeme. Zavařené sklenice necháme po vypnutí ohřevu v horké troubě ještě 15 až 30 minut.
Většina návodů k používání trouby už dokonce zmiňuje i část zavařování. Bez obav můžete podle tohoto návodu postupovat.
Zavařování v mikrovlnné troubě
V mikrovlnce můžete zavařovat téměř všechny druhy surovin, které se jinak zavařují klasicky v horké vodě. To znamená ovoce, zelenina, polévky, houby a hotová jídla. Pro zavařování v mikrovlnce jsou vhodnější sklenice se šroubovacími víčky.
Sklenice nikdy neplníme po okraj a dbáme na to, aby pod víčkem byla mezera aspoň 5 mm. Naplněné sklenice vkládáme do mikrovlnky na plastovou misku rovnoměrně po obvodu. Sklenice se nesmí vzájemně dotýkat.
Při tomto způsobu zavařování je důležitý výkon mikrovlnky a počet sklenic. Podle těchto údajů se totiž určuje doba zavařování.
Výkon trouby a doba zavařování pro sklenice o objemu 0,7 l:
700 W, 6 minut
750 W, 5 minut 36 vteřin
800 W, 5 minut 18 vteřin
850 W, 5 minut
900 W, 4 minuty 36 vteřin
Uvedené časy platí pro zavařování jedné sklenice. Při zavařování např. 4 sklenic s objemem 0,7 l je celková doba 24 minut (4 sklenice x 6 minut). Při zavařování sklenic s menším obsahem zkrátíme dobu v poměru, který odpovídá základní velikosti sklenice 0,7 l – tzn., že sklenici s obsahem 0,3 litru zavařujeme při výkonu 700 W pouhé 3 minuty.
Zavařování v tlakovém hrnci
Velmi rychlého zavařování docílíme v tlakovém hrnci, kde je důležité dodržovat dobu varu, aby se zavařované suroviny (obzvlášť ovoce) nerozvařily. Toto zavařování není složité. Do hrnce vložíme napařovací mřížku nebo rošt a nalijeme do něj cca 2,5 cm vody. Na mřížku či rošt položíme uzavřené sklenice, hrnec uzavřeme poklicí a necháme otevřený ventil. Vodu v hrnci ohřejeme a když z ventilu začne unikat pára, uzavřeme ho a zavařujeme podle druhu ovoce nebo zeleniny (3 – 5 minut). Pak hrnec odstavíme, necháme 10 minut vychladnout a otevřeme ventil. Ve chvíli, kdy v hrnci klesne tlak, sejmeme poklici, vyndáme sklenice a necháme je sklenice zcela vychladnout.
Pomocníci pro zavařování
Z našeho obchodu jsme pro vás vybrali několik drobných pomocníků pro zavařování:
Vítáme Vás na blogu zásilkového obchodu MAGNET 3P!
Přinášíme vám zde nejen inspiraci pro váš domov a zahradu, ale i praktické tipy a vynikající recepty.
Vyzkoušejte naše nápady a podělte se s námi v komentářích o ty svoje:-)
Pomocníci, s kterými je úklid zábavou
Vylepšete si svůj balkón
Beautiful terrace or balcony with small table, chair and flowers