Nejnovější příspěvky

<strong>Na cukroví jedině s pomocníky</strong>

Na cukroví jedině s pomocníky

Vánoce jsou skoro za dveřmi nebo se k nim alespoň blíží. Už jen pár týdnů, které utečou rychleji, než bychom čekali a jsou tady. Jenomže v tu chvíli už bychom my, hospodyňky, měly mít všechno napečené. Jízdní řád pro cukroví Než se podíváme na skvělé […]

<strong>Strojové výšivky rychle a kvalitně na Astoreo</strong>

Strojové výšivky rychle a kvalitně na Astoreo

Dnes bychom vám chtěli představit náš spřátelený web Astoreo, který kromě velké nabídky produktů pro domácnost nabízí i strojové vyšívání. Strojové výšivky jsou již nějakou dobu velkým hitem. Je to trvanlivější varianta k potisku, který je také velmi rozšířený, nicméně se velmi rychle může praním […]

<strong>Dýně na talíři</strong>

Dýně na talíři

Každý podzim se mj. věnujeme receptům, v kterých vévodí dýně. Nejinak tomu bude i nyní. Dýně je v podzimní kuchyni královna a jídla z ní připravená jsou nejen zdravá, ale i velice chutná.

Připravili jsme si pro vás dva báječné recepty a pár pomocníků do kuchyně, které vám s vařením rozhodně pomůžou.

V minulém roce jsme vám přinesli recept na dokonalou dýňovou polévku. Dnes jsme se zaměřili na stejně chutné pokrmy, které vás mile překvapí.

Pomazánka z pečené máslové dýně

Na misku pomazánky budete potřebovat:

  • 1 máslovou dýni
  • 1 lžíci olivového oleje
  • Velkou špetku soli
  • 8 – 10 lžic másla

Postup

Dýni podélně rozpulte a lžicí vydlabejte měkkou dužinu se semínky. Obě poloviny dýně dejte do pekáčku řeznou stranou nahoru. Na několika místech nožem nařízněte povrch dužiny, potřete olivovým olejem a osolte. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte přibližně 40 minut. Poté stáhněte teplotu na 170 °C a dopečte ještě 20 – 30 minut, dokud dužina zcela nezměkne. Horkou a upečenou dužinu vydlabejte ze slupky lžící, a ještě za tepla nahrubo rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte máslo a mixujte mixérem až dohladka. Hotové pyré osolte podle chuti, přendejte do zavírací sklenice a nechte vychladnout. Vychladlé pyré skladujte v uzavřené sklenici v lednici. Pyré využijete nejen na křupavé pečivo a opečené tousty, ale také do rizota, k masu nebo k zeleninovým salátům.

Dýňové muffiny

Dávka na 15 porcí:

  • 350 g dýně Hokaidó
  • 350 g hladké mouky
  • 350 g cukru
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 zarovnaná lžička mletého muškátového oříšku
  • 130 ml mléka
  • Šťáva z 1 pomeranče
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  •  100 g mléčné čokolády
  • Hrst vlašských ořechů
  • 30 g dýňových semínek

Postup

Troubu rozpálíme na 170 °C. Do mísy vložíme máslo a cukr a v robotu pečlivě umícháme. Přidáme vejce a znovu promícháme. Do směsi přisypeme mouku a přidáme kakao, skořici a muškátový oříšek. Zalijeme mlékem, pomerančovou šťávou a přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru. Znovu všechno promícháme. Nastrouhanou dýni přidáme do těsta a promícháme. Přidáme prášek do pečiva, nahrubo pokrájené ořechy a dýňová semínka a stěrkou zapracujeme.

Papírové košíčky vložíme do formy a lžicí do nich vložíme těsto. Vršky těsta můžeme posypat nasekanými ořechy a dýňovými semínky nebo po upečení potřít rozpuštěnou čokoládou a posypat hoblinkami nastrouhané pomerančové kůry. Pečeme 30 minut.

Pomocníci k vaření i servírování

Tak jako v každém článku, i dnes vám usnadníme hledání kuchyňských pomocníků. Nejen že vám pomohou s vařením, ale také se servírováním.

Z našeho e-shopu jsme pro vás dnes vybrali:

Máme radost, pokud jsme vám pomohli dostat na stůl skvělou dýni a vy jste si na ní pochutnali. Stejně tak nás i potěší, jestli se vám hodil některý z našich pomocníků.

Ostatní pomocníky do kuchyně najdete ZDE.

<strong>Jak oslavit Den české státnosti</strong>

Jak oslavit Den české státnosti

Od roku 2000 si Česká republika 28. září připomíná v rámci Dne české státnosti smrt svatého Václava, jednoho z prvních Přemyslovců. Ačkoliv kníže Václav vládl relativně krátce, přesto ho po jeho mučednické smrti obestřela aura ochránce a patrona země. Kníže Václav, který žil na počátku 10. století […]

<strong>První podzimní den a výzdoba</strong>

První podzimní den a výzdoba

Podzimní rovnodennost a s ní i první podzimní den přichází každý rok v období od 21. – 24. září. Podzimní rovnodennost je den, kdy slunce při svém zdánlivém pohybu na obloze překračuje rovník a stáčí se k jižní polokouli. Právě tento okamžik je začátek každého podzimu. Den se […]

<strong>Svátek sladké komodity</strong>

Svátek sladké komodity

Kdo z nás by neznal čokoládu? Tato delikatesní pochoutka nás provází od dětství po celé generace. Tahle skvělá sladkost je tak výjimečná, že si zaslouží svůj svátek. Sotva se u nás najde někdo, kdo by ji neochutnal.

Historie vzniku Mezinárodního dne čokolády ale není vůbec stará. První oficiální Mezinárodní den čokolády se oslavil 13. září 2009. Byl zaveden s cílem uctít čokoládu jako oblíbenou pochoutku, která si zaslouží svoje místo v kalendáři.

 Zrodila se čokoláda

Všechno začalo před více než 3000 lety ve Střední Americe. První národy, které kolem roku 1000 př. n. l. objevily kakaové boby a jejich využití byli Mayové a Aztékové. Od 7. do 16. století používaly kakaové boby staré civilizace jako velmi cenné platidlo. Kakaové boby byly považovány za dar Bohů a nápoj z kakaového prášku pili během rituálních obřadů pouze vyvolení. Tento nápoj měl však k dnešní horké čokoládě velmi daleko. Byl velmi hořký, pěnil a dochucoval se kořením jako byla vanilka, pepř nebo chilli.

Moderní historie čokolády se však datuje až do roku 1517, kdy se s oblíbeným nápojem domorodců seznámil španělský objevitel Hernán Cortés. Čokoládový nápoj mu ale zpočátku vůbec nechutnal. Pro Evropana měl příliš hořkou a kyselou chuť. Zkusil do nápoje přidat med a vyplatilo se. Slazení medem nápoj vylepšilo natolik, že vznikla horká čokoláda. Cortés se po deseti letech vrátil z cest zpátky do Evropy s nákladem kakaa a vybavením k přípravě čokolády. Španělsko se díky tomu stalo kolébkou evropské čokoládové historie. Začaly vznikat první čokoládovny, ve kterých se po celý den připravovala čerstvá horká čokoláda. Z jejího pití se stala velmi módní a chutná záležitost. V bohatých kruzích se pití čokolády vžilo tak, že se stalo zvykem uctít horkou čokoládou vzácné hosty. Paničky z vyšších vrstev začaly pořádat kakaové dýchánky, na kterých se čokoláda nalévala ze stříbrných konviček do luxusního porcelánu a pro Španěly se stala tím, čím byl pro Angličany čaj.

Čokoláda pro zdraví

Skutečný převrat však nastal, když se začala čokoláda sladit cukrem. V čokoládovém porcelánovém servisu tak přibyla i cukřenka.

Jak tomu u pochutin bývá, čokoládové šílenství se začalo rychle šířit do celého světa.

Čokoláda se však stále konzumovala pouze v tekutém stavu.

Teprve v roce 1847 se objevila v pevné formě, jako první a velmi nekvalitní, hrudkovitá tabulka čokolády. Až za dalších 28 let vznikla první mléčná čokoláda. Úžasné pralinky dokonce až v roce 1913. Oblíbenost kakaových bobů stále stoupala. Najednou patřily mezi velmi ceněnou komoditu, s kterou se začalo obchodovat na burze.

Mohlo by se zdát, že je čokoláda sladkost, která je jen dokonale chutná. Čokoláda však s sebou nese i bonus v podobě příznivého vlivu na naše zdraví. Je to velký zdroj antioxidantů, které chrání náš organismus před volnými radikály, jež vznikají látkovou přeměnou tuků. Její rozumná konzumace také pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém, pomáhá redukovat vysoký krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Působí jako prevence chronických onemocnění a ovlivňuje produkci endorfinu (hormonu štěstí).

Vyberte si u nás

Připravili jsme pro vás několik čokoládových kousků z našeho obchodu, které byste si neměli nechat ujít.

Pokud vám čokoláda chutná, ale jste přísní ke své linii, v tento den (13. září) se nemusíte trápit výčitkami. Dopřejte si aspoň tento den tu nejlepší čokoládu a podpořte u sebe produkci slastného endorfinu.

<strong>Zavařování aneb až se zima zeptá</strong>

Zavařování aneb až se zima zeptá

Zavařování ovoce, zeleniny a hotových pokrmů je mezi hospodyňkami oblíbenou činností a u nás má dlouholetou tradici. Češi jsou v zavařování skuteční přeborníci a dokáží skvěle improvizovat. K domácí konzervaci patří zavařovací sklenice a specifické víčko. Zcela zásadním se stal vynález gumového těsnění v roce 1880. Ještě […]

<strong>Kuchyň plná pomocníků</strong>

Kuchyň plná pomocníků

V kuchyni už nemusí být všechno jen na vás. Dnešní domácnosti se vyznačují nejen praktickým uspořádáním, ale také dokonalým arzenálem pomocníků. Právě ti mají na práci složitější a namáhavé procesy. Svými schopnostmi nám usnadňují práci, šetří čas i naši peněženku. Pojďme se podívat na ty nejdůležitější […]

<strong>Obuv pro váš volný čas</strong>

Obuv pro váš volný čas

Zvolit si obuv pro volný čas nemusí být vždy tak jednoznačné. Každý z nás si totiž pod tímto pojmem představujeme různé typy obuvi. Výběr se tedy odvíjí od toho, jak rádi trávíme volný čas a také naše požadavky na samotnou obuv.

Zdraví v botách

Až 98 % lidí se rodí se zdravými chodidly. Ale už jen 40 % dospělých je má skutečně zdravá. Deformace chodidel všeho druhu, stejně jako potíže páteří nebo kyčlemi mohou být zapříčiněné právě špatnou obuví, nošenou v dětství. Jak by správná obuv měla vypadat a jak ji vybrat?

Správně zvolená obuv kopíruje naši chůzi. Když chodíme, ohýbají se naše chodidla u prstních kloubů. Právě proto by obuv neměla být tvrdá, aby mohla tento pohyb kopírovat. V této oblasti by tedy měla být co nejohebnější. Pokud by byla obuv příliš tvrdá, nohy se dříve unaví, mohou se také začít více potit a může dojít i k poklesu klenby.

Jak se pozná správná bota?

Musí nabízet dostatečný prostor pro prsty, proto dávejte přednost botám s kulatou špičkou. Kontrolujte také ohebnost. Jak jsme již zmínili, nejohebnější by měla být obuv v oblasti prstních kloubů. Upřednostňujte měkčí podešev, ať je každý váš došlap co nejpříjemnější.

Aby nedocházelo k nežádoucím pohybům při chůzi, je dalším důležitým bodem dobrá fixace nohy. Vybírejte proto dostatečně vysoký, dlouhý a tuhý opatek.

Velmi důležitý faktor představuje i hmotnost obuvi. Čím lehčí obuv, tím snadnější chůze a minimální únava nohou.

Upřednostňujte obuv s tlumicími vlastnostmi. Správná obuv na sport by měla být také prodyšná, aby při jakékoliv aktivitě odváděla pot a vlhkost.

Opatrně s podpatky

Ženy se rády líbí, a proto často nosí podpatky. Podpatky mají tu moc, že prodlouží ženskou nohu a tím vytvoří atraktivní siluetu. Jednou za čas to nohám neškodí, ale každodenní nošení je pro nohy již problém. Úzké špičky lodiček a jejich stavba dokáží nohy zdeformovat tak, že se nohy stávají nejen nevzhlednými, ale jde také o velmi bolestivou záležitost. Úzká obuv totiž narušuje přirozenou klenbu a prsty tlačí jeden na druhý. Celé chodidlo je tak ve zcela nepřirozené poloze a je mu znemožněn přirozený pohyb. To znamená nejen nepříjemnou bolest prstů a kloubů, ale také spadlá klenba a v horších případech i nepříjemné bolesti páteře. Podpatky proto volte u dámské obuvi maximálně ve výšce 4 cm, u dětské obuvi 5 mm, pro starší děti do 15 mm a u dospívajícího do 25 mm.

Obuv pro sport i na vycházky

Tak jako v každém článku jsme pro vás i dnes našli produkty, které se k tématu vztahují.

Pokud hledáte sportovní obuv, máme pro vás pár skvělých tipů:

Pro běžné nošení a na procházky:

Nohy nám slouží každý den, a proto je důležité si je hýčkat a pečovat o ně každý den. Dopřejte jim čas od času také příjemnou koupel, masáž a pedikúru. Dobře padnoucí obuv je pak již pomyslná třešnička na dortu.