Nejnovější příspěvky

<strong>První podzimní den a výzdoba</strong>

První podzimní den a výzdoba

Podzimní rovnodennost a s ní i první podzimní den přichází každý rok v období od 21. – 24. září. Podzimní rovnodennost je den, kdy slunce při svém zdánlivém pohybu na obloze překračuje rovník a stáčí se k jižní polokouli. Právě tento okamžik je začátek každého podzimu. Den se […]

<strong>Svátek sladké komodity</strong>

Svátek sladké komodity

Kdo z nás by neznal čokoládu? Tato delikatesní pochoutka nás provází od dětství po celé generace. Tahle skvělá sladkost je tak výjimečná, že si zaslouží svůj svátek. Sotva se u nás najde někdo, kdo by ji neochutnal. Historie vzniku Mezinárodního dne čokolády ale není vůbec […]

<strong>Zavařování aneb až se zima zeptá</strong>

Zavařování aneb až se zima zeptá

Zavařování ovoce, zeleniny a hotových pokrmů je mezi hospodyňkami oblíbenou činností a u nás má dlouholetou tradici. Češi jsou v zavařování skuteční přeborníci a dokáží skvěle improvizovat.

K domácí konzervaci patří zavařovací sklenice a specifické víčko. Zcela zásadním se stal vynález gumového těsnění v roce 1880. Ještě předtím se však sklenice uzavíraly měchuřinou a převazovaly motouzem. Měchuřina po vyschnutí sklenici neprodyšně uzavřela. Na stejném principu bylo také založeno pozdější používání pergamenového papíru a celofánu. Ne vždy měly hospodyňky tyto věci po ruce, ale mohly použít také silný hedvábný papír namočený v nesvařeném mléce nebo povoskovaný papír. Často se pergamen nebo celofán potíraly vhodným lakem (šelakem) nebo bílkem, aby se zabránilo vysychání obsahu.

Jednou z metod bylo také parafinování marmelád a povidel ihned po jejich naplnění. Parafín se nejprve rozehřál a potom se na povrch marmelády nalila tenká vrstva. Tato procedura se opakovala ještě druhý den, aby se zajistilo, že povrch zůstane neprodyšný.

Možnosti zavařování

Možností, jak zavařovat je hned několik. Nejznámější a nejpoužívanější je zavařování v horké vodě. Zavařovat však můžeme i v tlakovém hrnci, v zavařovacím hrnci, v troubě, a to jak v klasické plynové, elektrické, tak v horkovzdušné a mikrovlnné. Možná vás překvapí, že zavařovat lze i v myčce.

Zavařování v troubě

V plynové nebo elektrické troubě zavařujeme především ovoce a zeleninu. Pro zavařování jiných potravin však tento způsob zavařování není příliš vhodný. Slyšeli jste ale o zavařování upečeného cukroví? Ne, legraci si opravdu neděláme. Pro tento způsob zavařování je velmi důležité, aby teplo v troubě bylo rovnoměrné.

Samotné zavařování je velmi jednoduché. Do vyššího plechu nalijeme horkou vodu do výšky 1 – 2 cm. Do něj postavíme zavíčkované sklenice s obsahem tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Mezi ně dáme jednu sklenici, ve které je pouze voda a teploměr. Plech se sklenicemi vložíme do spodní poloviny předehřáté trouby.

Plynovou nebo elektrickou troubu nastavíme na teplotu 120° C a cca 5 minut po vložení plechu se sklenicemi snížíme teplotu na 85 až 90° C. Celková doba zavařování pak závisí na konkrétním druhu ovoce či zeleniny: od 30 do 60 minut. Měkké ovoce a zelenina potřebuje k zavaření kratší dobu než tvrdší ovoce a zelenina. Záleží také na teplotě nálevu a množství sklenic.

Vodu v plechu během zavařování doplňujeme. Zavařené sklenice necháme po vypnutí ohřevu v horké troubě ještě 15 až 30 minut.

Většina návodů k používání trouby už dokonce zmiňuje i část zavařování. Bez obav můžete podle tohoto návodu postupovat.

Zavařování v mikrovlnné troubě

V mikrovlnce můžete zavařovat téměř všechny druhy surovin, které se jinak zavařují klasicky v horké vodě. To znamená ovoce, zelenina, polévky, houby a hotová jídla. Pro zavařování v mikrovlnce jsou vhodnější sklenice se šroubovacími víčky.

Sklenice nikdy neplníme po okraj a dbáme na to, aby pod víčkem byla mezera aspoň 5 mm. Naplněné sklenice vkládáme do mikrovlnky na plastovou misku rovnoměrně po obvodu. Sklenice se nesmí vzájemně dotýkat.

Při tomto způsobu zavařování je důležitý výkon mikrovlnky a počet sklenic. Podle těchto údajů se totiž určuje doba zavařování.

Výkon trouby a doba zavařování pro sklenice o objemu 0,7 l:

  • 700 W, 6 minut
  • 750 W, 5 minut 36 vteřin
  • 800 W, 5 minut 18 vteřin
  • 850 W, 5 minut
  • 900 W, 4 minuty 36 vteřin

Uvedené časy platí pro zavařování jedné sklenice. Při zavařování např. 4 sklenic s objemem 0,7 l je celková doba 24 minut (4 sklenice x 6 minut). Při zavařování sklenic s menším obsahem zkrátíme dobu v poměru, který odpovídá základní velikosti sklenice 0,7 l – tzn., že sklenici s obsahem 0,3 litru zavařujeme při výkonu 700 W pouhé 3 minuty.

Zavařování v tlakovém hrnci

Velmi rychlého zavařování docílíme v tlakovém hrnci, kde je důležité dodržovat dobu varu, aby se zavařované suroviny (obzvlášť ovoce) nerozvařily. Toto zavařování není složité. Do hrnce vložíme napařovací mřížku nebo rošt a nalijeme do něj cca 2,5 cm vody. Na mřížku či rošt položíme uzavřené sklenice, hrnec uzavřeme poklicí a necháme otevřený ventil. Vodu v hrnci ohřejeme a když z ventilu začne unikat pára, uzavřeme ho a zavařujeme podle druhu ovoce nebo zeleniny (3 – 5 minut). Pak hrnec odstavíme, necháme 10 minut vychladnout a otevřeme ventil. Ve chvíli, kdy v hrnci klesne tlak, sejmeme poklici, vyndáme sklenice a necháme je sklenice zcela vychladnout.

Pomocníci pro zavařování

Z našeho obchodu jsme pro vás vybrali několik drobných pomocníků pro zavařování:

<strong>Kuchyň plná pomocníků</strong>

Kuchyň plná pomocníků

V kuchyni už nemusí být všechno jen na vás. Dnešní domácnosti se vyznačují nejen praktickým uspořádáním, ale také dokonalým arzenálem pomocníků. Právě ti mají na práci složitější a namáhavé procesy. Svými schopnostmi nám usnadňují práci, šetří čas i naši peněženku. Pojďme se podívat na ty nejdůležitější […]

<strong>Obuv pro váš volný čas</strong>

Obuv pro váš volný čas

Zvolit si obuv pro volný čas nemusí být vždy tak jednoznačné. Každý z nás si totiž pod tímto pojmem představujeme různé typy obuvi. Výběr se tedy odvíjí od toho, jak rádi trávíme volný čas a také naše požadavky na samotnou obuv. Zdraví v botách Až […]

<strong>Kouzla podpůrného prádla</strong>

Kouzla podpůrného prádla

Obliba podpůrného prádla je už mnoho let stále na vzestupu, bez rozdílu pohlaví. Již dávno není stahovací a podpůrné prádlo určeno pouze ženám.

Co je účelem podpůrného prádla?

Je to nejen samotné zeštíhlení, ale zejména vytvarování důležitých partií. Pokud zvolíte vhodné stahovací nebo podpůrné prádlo, které zakryje nedokonalosti a pozvedne přednosti, je to rázem na vaší postavě znát. Takové prádlo vyhladí a vyladí siluetu tak, že pod šaty není vidět. To je žádoucí například u večerních šatů. Obrysy spodního prádla nebo pokrčený textil by mohl výrazně narušit celkový dojem.

Jaké prádlo bude pro vás ideální?

Aby prádlo plnilo svůj účel, je třeba zvolit správnou velikost. Odpovídající velkost je ta, kterou běžně nosíte. Rozhodně si nepořizujte velikost menší nebo větší. V případě menší velikosti byste se do prádla mohli obtížně dostávat a větší prádlo by také neplnilo požadovanou funkci. Stahovací kalhotky využijete nejen pro vytvarování postavy, ale velmi dobře poslouží i po operacích břicha, a dokonce jsou skvělou podporou ochablého svalstva po porodu. Mezi další výhody stahovacího a kompresního prádla patří i jeho vliv na žilní a lymfatický systém. Dokonce jsou vhodné i jako prevence celulitidy.

Kompresní návleky a punčochy

Jedná se o velmi důležité kousky, které mají za cíl stahovat končetiny. Kompresí dochází k povzbuzení činnosti krevního oběhu a tím se do svalů dostává více kyslíku. Kompresní podkolenky a návleky ocení zejména ti, kteří mají sedavé zaměstnání nebo trpí na otoky nohou a křečové žíly. Snižují pocit unavených a těžkých nohou. Jsou vhodné při cestování jako prevence proti vzniku trombózy. Při dlouhém sezení a stání je ocení i zdravotnický personál.

Vyberte si prádlo u nás

Z naší nabídky jsme pro vás tentokrát vybrali různé druhy podpůrného a zeštíhlujícího prádla:

<strong>Snídaně v trávě</strong>

Snídaně v trávě

Když se řekne piknik, mnohým z nás se vybaví romantické posezení a občerstvení v přírodě pro dva. Piknik ale můžeme pořádat i pro větší počet strávníků. Vhodné místo najdeme nejen na louce, u lesa, ale i v městských parcích a sadech. Historie Název piknik pochází z francouzského […]

<strong>Aby trávník zůstal trávníkem i v létě</strong>

Aby trávník zůstal trávníkem i v létě

„Travička zelená to je naše potěšení travička zelená, to je naše peřina…“ Zelený měkký koberec trávy láká projít se po něm bosou nohou. To ovšem za předpokladu, že se o něj správně staráme. Jak na ten nejměkčí a nejzelenější trávník, to si povíme v následujících řádcích. […]

<strong>Léto s domácí zmrzlinou</strong>

Léto s domácí zmrzlinou

Letošní léto hrdě dokazuje, že má sílu a předvádí plejádu horkých dnů. Právě slunečné dny zvyšují spotřebu osvěžujících nápoj a pokrmů.

Proto jsme si pro vás připravili báječný recept na domácí zmrzlinu, na jejíž přípravu nebudete potřebovat výrobník zmrzliny.

Jahodová zmrzlina

Na zmrzlinu budete potřebovat:

  • 200 g jahod
  • 400 ml zakysané smetany
  • 100 ml Salka
  • 100 ml smetany na vaření
  • 2 vejce
  • 2 lžíce třtinového cukru

Postup přípravy:

  • Žloutky utřete s cukrem do pěny. Přidejte Salko, smetanu na vaření a zakysanou smetanu
  • Z bílků ušlehejte pevný sníh a vmíchejte ho do směsi.
  • Odlijte trochu vzniklé hmoty a přidejte většinu rozmačkaných jahod.
  • Zbylé jahody dejte stranou
  • Směs s jahodami a směs bez jahod nalijte společně do mísy a zlehka promíchejte. Tím vytvoříte barevnou kresbu.
  • Nakonec přidejte zbytek rozmačkaných jahod a dejte do mrazáku.
  • Aby se ve zmrzlině netvořily hrudky a krystalky ledu, je nutné ji několikrát vyndat a promíchat, dokud nezmrzne.
  • Míchání je potřebné proto, aby se ve zmrzlině netvořily hrudky a ledové krystalky. Optimální interval pro míchání je po 45 minutách. Po 2 hodinách bude zmrzlina hotová.
  • Před podáváním nechte zmrzlinu cca 15 minut povolit.

Ušlehat, rozmixovat a zmrazit

Zmrzliny se dají připravovat různě, a proto pro vás máme pomocníky pro různé zmrzlinové recepty.

Na výrobu zmrzliny najdete na internetu mnoho receptů, tak překvapte své blízké každý den jinou, vlastnoručně vyrobenou.