Jak správně pečovat o vlasy i paruky

Jak správně pečovat o vlasy i paruky

Čím lepší péči vlasy mají, tím jsou zdravější a odolnější. Přečtěte si, jak se o ně starat. Poradíme také, jak pečovat o paruky.

Péče o vlasy

Jak správně mýt vlasy

Vlasy nejdřív rozčesejte, použijte k tomu třeba kartáč. Na mytí vlasů použijte vlažnou vodu, příliš teplá jim nesvědčí. Po smytí šamponu naneste na vlasy ještě kondicionér, který je ochrání před poškozením, zjemní je a dodá jim lesk.

Nemyjte si vlasy příliš často

Stačí 1x až 2x týdně, častějším mytím budete vlasy vysušovat, protože z nich odstraníte přirozený olej. A pak budou mít vlasy ještě větší potřebu se mastit.

Pečujte o mokré vlasy

Vlasy rozhodně nedrhněte ručníkem, jenom je na pár minut zabalte do turbanu. Pak ho rozbalte a vlasy nechte přirozeně uschnout. Pokud na to nemáte čas a používáte fén, kulmu nebo žehličku na vlasy, snižte teplotu, aby vlasy netrpěly pod horkým vzduchem. 

Vlasy hydratujte a vyživujte

Existuje spousta hydratačních přípravků na vlasy. Patří mezi ně Aloe vera, glycerin, panthenol nebo kyselina hyaluronová. Starejte se také o pokožku na hlavě a občas použijte peeling na vlasy, který pokožku vyčistí a prokrví.

Dopřejte vlasům volnost

Nemějte vlasy pořád stažené gumičkou, protože je to oslabuje. Dopřejte vlasům taky volnost. Ostrými nůžkami vlasům pravidelně zastřihujte konečky.

Jezte zdravě

Zdravá strava pomůže vašemu tělu i vlasům. Pokud totiž vlasy nemají dostatek živin, „odmění“ se vám unaveným vzhledem nebo zvýšeným padáním. Myslete proto na pravidelný přísun vitamínu B, proteinů, železa, zinku, kolagenu a omega mastných kyselin. Jezte dýňová a lněná semínka, ořechy, fazole, čočku nebo ovesné vločky.

Péče o paruky

Správné mytí je základ

Paruku myjte 1x týdně. Umělé vlasy před mytím pročešte a sponkami upevněte pěšinku, aby se během mytí „nerozpadla“. Připravte vodní lázeň s vlažnou vodou a trochou šamponu pro mytí paruk a vodu napěňte.

Paruku stačí ve vodě vymáchat. Během mytí vlasy nemačkejte ani nemasírujte. Použitou vodu pak vylijte a máchání opakujte v čisté vodě. Pro jistotu pak paruku ještě osprchujte, abyste ji zbavili zbytků šamponu.

Jak sušit paruku

Paruku lehce usušte a nechte doschnout na stojánku pro paruky. Nikdy ji nedrhněte ručníkem ani neždímejte.

Paruku pravidelně česejte

Čím míň se vám paruka zacuchá, tím menší je šance, že rozčesáváním vzniklých zámotků paruku poškodíte.

Kdy paruku nechat doma

Paruku nenoste, pokud plánujete návštěvu sauny, bazénu nebo si chcete zaplavat v moři. Ani dlouhý pobyt na slunci parukám nesvědčí.

Sháníte paruku? Na e-shopu jich máme připraveno několik. Klikněte na tlačítko a prohlédněte si nabídku.

Prohlédnout paruky