Jak zužitkovat staré oblečení

Jak zužitkovat staré oblečení

Inspirujte se našimi tipy, jak zužitkovat staré nebo špinavé oblečení. I když některé fleky už nejdou vyprat, stále ještě nemusíte oblečení vyhazovat.

Špinavé oblečení zastříhněte

Pokud máte velké špinavé fleky na dolní části rukávu, nohavice nebo sukně, oblečení stačí zkrátit: z dlouhých nohavic se můžou stát tříčtvrteční, z dlouhé sukně krátká. Zaprané skvrny na místech, které nejdou odstřihnout, vám pomůžou schovat nažehlovací záplaty

Fleky na oblečení zamaskujte

Pokud máte na bílém tričku menší flek, často stačí jen pořídit fixy na textil a na tričko nakreslit obrázek, který skvrnu zamaskuje. Nebo můžete použít třeba batikovací techniku na celé tričko.

Místo džínů taška

Staré nebo nenošené kalhoty z džínoviny můžete rozstříhat a zase sešít do tvaru tašky s dlouhými uchy.

Z košile zástěra

Z košile ušijte zástěru do kuchyně. Košile mají často nápadité vzory a vaše nová zástěra tak bude rozhodně originální.

Ze svetru povlak na polštář

Mnoho svetrů je z velmi měkké a tlusté příze. Použijte ji jako povlak pro polštář na sedačku. Povlak můžete opatřit oboustranným suchým zipem.

Staré ponožky jako měkká hračka

I děravé staré ponožky můžete zašít a vytvořit z nich třeba housenku – ponožku stačí vycpat a doplnit o pár detailů – a hned z ní bude „plyšák“ na hraní.

Z trik vyrobte deku

Pokud máte ušpiněných nebo starých trik hodně, vyrobte z nich deku. Z každého trika vystřihněte čtverec a všechny pak přišijte k sobě. Použijte k tomu snadno navlékací jehly a prsty ochraňte silikonovými náprstky.

Najít další pomocníky v kategorii Galanterie